Een praktische keuken

Een keuken moet zijn als een cockpit. Veel handelingen volgen elkaar op in de keuken. Of je nu staat te koken, op te ruimen, of koffie maakt. Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling. Dit vereist wel enige voorbereiding en denkwerk. 

Hieronder volgen 8 tips voor een efficiënte keukenindeling:

1. De ideale afstand tussen twee werkbladen

Keukeneilanden zijn populair. Zij ogen ruimtelijk, staan centraal in de ruimte en ze beantwoorden aan een sociale behoefte. Het voordeel van een eiland is dat je niet met je rug naar je gasten staat, als je in de keuken bent. Met een werkblad tegen de muur en het (schier)eiland kom je al gauw tot een echte cockpit. Houd ca. 105 cm aan tussen de werkbladen. Zo kan er nog makkelijk iemand achterlangs lopen en belemmert het openslaan van een deurtje de passage ook niet.

Tips voor een efficiënt keukenontwerp

2. Plaats een spoelbak of kookplaat nooit op de hoek van je keukenblad

Zorg dat je minstens 40 cm aanrechtblad aan weerskanten hebt. Of je nu kookt of spoelt, je hebt aan weerskanten aflegruimte nodig. Ook spetters wil je op kunnen vangen. Zo voorkom je dat je vloer of wand nat of vies wordt.

3. Zorg dat de spoelbak en vaatwasser naast elkaar zitten

Een afwasmachine die direct naast een muur geplaatst is ziet er leuk uit als je de keuken net hebt, maar binnen no-time zit je muur onder de spetters.

4. Plaats de koelkast zo, dat deze zowel bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer

De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.

5. Lades of deurtjes?

Ga je voor een nieuwe keuken? Gun jezelf dan mooie grote lades. Met lades trek je namelijk de inhoud naar je toe in plaats van dat jij naar de inhoud beweegt. Zo kun je alle spullen makkelijk pakken, ook de achterste.

6. Verlichting

De juiste werk- en sfeerverlichting in een keuken is ook een punt van aandacht. Goede werkverlichting kan ook gecreerd worden met een mooie plank aan de muur met dimbare LED verlichting die met “een zwaai” aan en uit gezet kan worden.

7. Koffienis

De koffienis leek een hype maar is door het practische gebruik toch een blijvertje! Maak er naast een koffie-/theenis ook een cocktailnis van. Staat erg mooi in de keuken en geeft een luxe uitstraling.

8. Quooker

Als laatste de Nederlandse uitvinding. Quooker is hard op weg de wereld te veroveren. De kokendwaterkraan heeft zich, sinds de uitvinding in 1970 door Henri Peteri, ontwikkeld als een onmisbare tool in keukens over heel de wereld.
– Koud, warm en kokend water uit één kraan
– Verkrijgbaar in ronde en rechte uitloop, in 5 finishes
– Ook gekoeld en bruisend water wanneer je hem combineert met de CUBE

Quooker

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 september 2024
Duurzame, authentieke en natuurlijke meubelen in je interieur

Duurzame, authentieke en natuurlijke meubelen: een bewuste keuze voor je interieur In een wereld waar de focus steeds meer verschuift naar milieubewustzijn en duurzaamheid, wordt het kiezen van de juiste meubels en materialen voor je interieur belangrijker dan ooit. Duurzame, authentieke en natuurlijke meubelen zijn niet alleen een esthetische keuze, maar ook een morele en […]

Lees verder
08 augustus 2024
Goede akoestiek in huis

Wat is akoestiek? Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Maar wat is geluid eigenlijk? Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. Meestal is dat medium lucht. Onder akoestiek wordt ook verstaan de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Hoe groot die invloed is, […]

Lees verder
09 juli 2024
Welke interieurspecialist wanneer?

Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist? Wanneer u uw huis wilt laten inrichten, dan komt u in de zoektocht waarschijnlijk verschillende interieurspecialisten tegen. Wanneer heeft u nu een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist nodig? En wat doet welke interieurspecialist? We zetten hieronder de verschillen op een rij. Interieurarchitect/ binnenhuisarchitect Dit is een […]

Lees verder