Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist?
Wanneer u uw huis wilt laten inrichten, dan komt u in de zoektocht waarschijnlijk verschillende interieurspecialisten tegen. Wanneer heeft u nu een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist nodig? En wat doet welke interieurspecialist?
We zetten hieronder de verschillen op een rij.
Interieurarchitect/ binnenhuisarchitect
Dit is een beschermde titel en mag dus niet door iedereen gevoerd worden. Een interieurarchitect staat ingeschreven bij het Architectenregister. In de volksmond worden ze ook wel binnenhuisarchitect genoemd. Een interieurarchitect is op de hoogte van wet- en regelgeving, werkt volgens het Bouwbesluit en weet goed wat technisch haalbaar is bij een verbouwing. Het ontwerp richt zich op de ruimtelijke indeling: welke ruimte krijgt welke functie en hoe zit de routing in elkaar. Het ontwerpen van keukens, maatwerk meubels en verlichting hoort ook vaak bij het werk van een interieurarchitect.
Interieurontwerper
Een interieurontwerper staat niet ingeschreven in een register, maar heeft vaak op HBO niveau een opleiding tot interieurontwerper afgelegd. Een interieurontwerper is meestal al vanaf de bouw of verbouwing betrokken bij het proces. Dat kan eigenlijk vooral als het niet de constructie van het huis of vergunningen betreft. Hun werk bestaat met name uit het ontwerpen van de ruimtes. Naast deze ruimtelijke indeling, maken interieurontwerpers ook vaak het ontwerp voor de keuken, badkamer. Ze maken een voorstel voor materialen (vloeren, wandbekleding, tegels, raambekleding), maatwerk meubels, kleuren, meubels en lichtplannen.
Interieurstylist
Een interieurstylist richt zich zich op de esthetische kant van de inrichting, heeft veel gevoel voor trends, kleurgebruik en styling. In de basis is de woning al goed en er hoeft niet meer verbouwd te worden. Het gaat nu vooral om het creëren van sfeer door middel van de juiste kleuren, meubels en accessoires. Interieurstylisten, ook wel interieuradviseurs genoemd, werken daarnaast vaak in woonwinkels of verzorgen de styling van events of beurzen. Het is een vrij beroep.
Lichtontwerper
Om dit overzicht compleet te maken, mag de lichtontwerper niet vergeten worden. Ook dit is een beschermd beroep en hij of zij staat ingeschreven in het lichtregister. Zeker als de lichtpunten nog bepaald kunnen worden kan het inschakelen een lichtontwerper zinvol zijn. Het maken van een lichtplan is echt een vak apart. Zo ontstaat er een juiste verhouding tussen inbouw en opbouw verlichting (zowel plafond als wanden), wordt er gezorgd voor voldoende lichtopbrengst en worden de juiste spots en lampen uitgekozen.
Stappenplan voor het kiezen van de juiste interieurspecialist
- Wat is uw vraag?
- Bouwkundige/ technische onderdelen en/of vergunningen = interieurarchitect
- Ontwerpen van ruimtes aan de binnenzijde = interieurontwerper
- Eindafwerking in sfeer en inrichting bedenken = interieurstylist
- Welk bureau / specialist past qua stijl bij u?
- Portfolio’s bekijken van de aanbieders
- Welke eigen handtekening/kenmerk heeft de interieurspecialist? Past dat bij u?
- Bureau / specialist inschakelen
- Waarin ligt de kracht van de specialist?
- Tot aan welk detail wordt er meegedacht? De scheidslijn is niet altijd even duidelijk.
- Welk proces is wenselijk voor u?
- Meteen een eindontwerp?
- Het proces in stappen opdelen en tussendoor regelmatig contact?
- Alleen een ontwerp of ook alle leveranciers aanbrengen?
- Bovenstaande is van invloed op de prijs. Wat is uw budget?