Meubelmakerij

De meubelmakerij

Het hout dat wij verwerken wordt ingekocht op een bepaalde dikte, lengte en kwaliteit. Het hout is door onze houtleverancier kunstmatig gedroogd en kan dus door ons meteen bewerkt worden.

Amerikaans notenhout

Amerikaans notenhout

Op onderstaande foto’s laten wij een een aantal bewerkingen zien op verschillende machines door onze meubelmakers. Daarbij wordt ambacht gecombineerd met hypermoderne systemen.

De eerste fase is het schaven van het hout. Met behulp van de vlakbank wordt het hout vlak en haaks geschaafd. Het “ruwe” hout wordt nu mooi glad gemaakt. Daarna gaat het hout door de “vandiktebank”. Deze maakt de regels precies evenwijdig “van breedte” en “van dikte” zodat er een strakke rechthoekige vorm ontstaat die verder bewerkt kan worden. Daarnaast beschikken wij ook over een moderne 4-zijdige schaafmachine. Deze machine voert alle handelingen in één keer uit.

4-zijdige schaafmachine

4-zijdige schaafmachine

Als het hout aan 4 zijden geschaafd is, kan het verlijmd worden als tafelblad, poot of paneel. Op de onderstaande foto ziet u hoe een blad wordt gelijmd met behulp van een pers.

Tafelbladen verlijmd in pers

Tafelbladen verlijmd in pers

Op onderstaande foto’s ziet u de bewerking met onze hypermoderne CNC machine. CNC staat voor Computer Numerical Control. Het begrip slaat op de computergestuurde regeling van werktuigmachines, die snel en nauwkeurig stukken moeten maken in metaal of hout, op basis van een programma gegenereerd in een CAM-systeem. De CNC machine in onze meubelmakerij is alleen geschikt voor houtbewerking.
Op de volgende foto ziet u een aantal panelen die met de CNC machine bewerkt gaan worden.

cnc1

CNC machine

Vervolgens ziet u meubelmaker Frans bezig met de formaatzaag en vervolgens is hij profielen aan het frezen. Dit kan een sponning zijn maar ook een lijst van een kast. Voor verschillende profielen hebben we ook verschillende beitels nodig. Ook de bossing van een paneel wordt op deze machine gefreesd.

Zagen met formaatzaag

Formaatzaag

frees

Frezen

Na deze bewerkingen moeten er geschuurd worden. Dit wordt machinaal gedaan maar deels ook handmatig. Op de volgende foto wordt er geschuurd door Frans met de langebandschuurmachine.

Machinaal schuren

Machinaal schuren

De Korpuspers wordt ook veel gebruikt in onze meubelmakerij. Hiermee worden rompen van kasten in elkaar gelijmd.

Korpuspers

Korpuspers

Wij hebben ook een eigen spuiterij waarin wij de meubels op kleur brengen en aflakken. In onze moderne spuiterij maken wij gebruik van verschillende technieken zodat wij legio kleuren kunnen aanmaken, eventueel aangepast aan uw huidige meubels. Ook kunnen wij zijdeglans en hoogglans spuiten in vele RAL kleuren. Op onderstaande foto is Corné de onderkant van een tafelblad aan het aflakken.

Spuiterij

Spuiterij

Het afmonteren van de meubels is de laatste stap in het productieproces. Op onderstaande foto is Dirk bezig met het afmonteren van een TV dressoir Connect.

Monteren

Monteren

Film van vroeger….

Recent hebben we een film van het productieproces die in 1989 gemaakt is weer “uit het stof” gehaald.

Deze nostalgische film is gemaakt in de (oude) meubelmakerij aan de Pochelarij. Het vakmanschap van het maken van een kast en een bed komt in beeld.

Op deze ingekorte film komen de opa en vader samen met andere familieleden van Kees ook nog in actie. De beveiliging was voor de film van de machines afgehaald en in de spuiterij was het spuitmasker nog niet verplicht. Roken op de werkvloer was ook nog heel gewoon…

Oirschot. Dáár wonen de meubelmakers. Inderdaad nog steeds!