Hans van Eerd

Vanaf nu zijn de beelden van Hans van Eerd te zien in de woonwinkel van Kees Verhouden Meubelen. U bent van harte welkom om deze te komen bekijken. Naast Hans, exposeert Marcel Noordman ook zijn schilderijen in onze winkel.

Hans van Eerd

Ruim vijftig jaar lang bedenkt, ontwerpt en maakt Hans van Eerd al beelden, voornamelijk in brons en hout. Vrij werk, maar ook in opdracht. In zijn woonplaats Oirschot zijn diverse beelden van hem te zien, onder andere in het gemeentehuis en bij het plantsoen de vier Uitersten. Maar ook het Monument Herculesramp uit 1997 op Vliegbasis Eindhoven is van zijn hand. Van Eerd ontving in 1971 een aanmoedigingsprijs van de Gemeente Eindhoven en in 1985 een zilveren medaille van de stad Brussel.

Hans van Eerd

Gezeten naast zijn favoriete houten Icarus-beeld vertelt Van Eerd dat de interesse om beelden te vormen er al vroeg in zat. Heel vroeg zelfs. ,,Mijn vader was banketbakker in Eindhoven. Als klein jongetje stond ik regelmatig naast hem op een kistje in de bakkerij figuurtjes van marsepein en speculaasdeeg te vormen. Hij vond dat ik dat zo goed kon dat ik met Sinterklaas een grote bol roze klei kreeg. Daar heb ik toen een olifant van gemaakt die mijn vader op een draaiende grammofoon in de etalage van zijn winkel zette.” Van Eerd lacht. ,,Dat was het begin van mijn carrière, ik was twaalf.”

In onze woonwinkel hebben we onderstaande beelden staan.


De Zaaier
Vader en moeder Van Eerd ‘boetseerden’ verder aan hun zoon. Regelmatig namen ze hem mee naar het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daar maakte het schilderij De Zaaier van de Belgische kunstschilder Constant Permeke diepe indruk. ,,Die donkere, stormachtige lucht, dat beeld zal me altijd bijblijven.” Van Eerd studeerde aan de Pedagogische Academie Hemelrijken en werkte drie jaar als onderwijzer op een lomschool in Eindhoven. Ondertussen volgde hij de avondopleiding Beeldhouwen aan de Akademie voor Industriële Vormgeving. Later ging hij parttime aan de slag aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg en aan de kweekschool in Oirschot. Hans van Eerd: ,,Ik gaf les in handvaardigheid, tekenen en kunstgeschiedenis. Ik leerde mijn studenten de ambachtelijke vaardigheden. Maar nog belangrijker vond ik dat ze zochten naar hun eigen stijl, iets wat bij hen zou passen.”

"Ik leerde mijn studenten de ambachte­lij­ke vaardighe­den. Maar nog belangrij­ker vond ik dat ze zochten naar hun eigen stijl." - Hans van Eerd

In zijn eigen werk is ook duidelijk zijn eigen stijl te zien. Inspiratie kreeg hij door veel naar tentoonstellingen te gaan. Zelf bouwde hij meer dan tweehonderd exposities op met eigen werk. Gedurende de jaren zijn zijn werken in verschillende periodes onder te verdelen. Van blokachtige beelden naar beelden die op skeletvormen gebaseerd zijn – als kind verzamelde hij botjes en skeletjes van vogeltjes en diertjes – tot vogelmensachtige wezens met verwijzingen naar mythologie.

,,Beeldhouwen is behoorlijk zwaar werk. Ik doe het nu iets rustiger aan. Maar ik heb nog ideeën voor een mensenleven vol.”

Vanaf nu zijn de beelden van Hans van Eerd te zien in de woonwinkel van Kees Verhouden Meubelen. U bent van harte welkom om deze te komen bekijken. Naast Hans, exposeert Marcel Noordman ook zijn schilderijen in onze winkel.