Hoe kan ik craquelé verhelpen?

Craquelé is Frans voor ‘gebarsten’.
Craquelé zijn kleine barstjes en scheurtjes voornamelijk in de toplaag van het leer. De barstjes en scheurtjes ontstaan door veroudering, uitdroging, verkeerd of geen onderhoud.

Bank Santosa van Evidence

Ontstaan van craquelé

Na verloop van tijd kan het leer van uw bankstel zonder juiste reiniging en bescherming door onzichtbaar huid- en transpiratievocht craquelé gaan vertonen. Craquelé ontstaat voornamelijk door uitdroging van het leer. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: te droge omgeving, onvoldoende onderhoud, agressieve reinigingsmiddelen maar ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn.

Juist onderhoud van uw leren bankstel

Juist onderhoud van uw leren meubels doet u met de juiste producten. Voor de vele verschillende soorten leer zijn er specifieke onderhoudsproducten op de markt. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en het gebruik van uw leren meubels, moet het onderhoud hierop aangepast worden. Gemiddeld kunt u hiervoor één tot tweemaal per jaar aanhouden. Bij elke reinigingsbeurt reinigt u eerst het bankstel en brengt dan pas een nieuwe beschermlaag aan.

Voorkom uitdroging

Leer is een natuurproduct en gevoelig voor uitdroging. Probeer de relatieve luchtvochtigheid in balans te houden en pleeg met enige regelmaat onderhoud. Plaats uw leren meubels niet dicht bij een warmtebron zoals verwarming of bij het raam.

De meeste nieuwbouw huizen zijn goed verwarmd en geïsoleerd waardoor de relatieve vochtigheid laag is. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. Een goede relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent.

Tips om craquelé te voorkomen:

  • Gebruik een leerproduct dat geschikt is voor het juiste leertype
  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen
  • Ventileer uw huis voldoende
  • Plaats een luchtbevochtiger

Hoe kan ik craquelé oplossen?

Oplossing voor zitmeubels met craquelé

Keralux lederbalsem geeft het leder een boost door het intensief te voeden met essentiële voedingsstoffen. Keralux lederbalsem is speciaal ontwikkeld voor ouder, uitgedroogd of gecracqueleerd leder. De balsem voedt het leder tot diep in de kern met belangrijke voedingsstoffen en geeft het leder weer een frisse uitstraling. Afhankelijk van de staat van het leder, zorgt de balsem ervoor dat de zachte grip terugkeert en de kleur intensiveert. Verkrijgbaar in onze woonwinkel (we hebben deze op voorraad) of te bestellen bij LCK de leverancier van dit middel. De prijs is € 24,50 (exclusief verzendkosten en eventuele prijswijzigingen).

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

24 februari 2023
James reinigingsset

Reinigingsset voor professionele vlekkenverwijdering James James is een van de beste vlekkenverwijderaars in zijn soort en wordt door professionals gebruikt in het reinigen van stoffen en tapijten. De handige startersset bestaat uit: James vlekken spray voor verwijdering van lijm, hars, verf, kauwgom uit tapijt en meubelstoffen. James vlekken wonder voor het moeiteloos verwijderen van vlekken […]

Lees verder
09 februari 2023
Een hoekbank of…. toch niet?

De meest gemaakte fouten bij het zoeken van een hoekbank Een hoekbank is in het interieur van je woonkamer een van de grotere meubels. Daarom is het van belang om bij de aanschaf ervan op meerdere zaken te letten. Het aanbod van hoekbanken is groot en dat maakt het des te meer van belang om […]

Lees verder
11 januari 2023
De nieuwe trendkleur van 2023

Trendkleur van het jaar 2023 Groen is de trendkleur voor het komende jaar. We komen deze kleur in meerdere schakeringen en accenten tegen. Zo kiest Histor voor de kleur Vining Ivy; krachtig blauw wordt vermengd met verfijnd groen voor een diepe edelsteenkleur. Daardoor bepaal je bijna zelf hoe je de kleur ziet: groen, blauw, groenblauwig […]

Lees verder