Meubel onderhoud

Momenteel krijgen we veel vragen over meubelonderhoud. Wat kunt u het beste doen of wellicht laten? We zetten het op een rij voor u.

Jess design

Het onderhoud is afhankelijk van het materiaal en productieproces van het meubel. Bij houten meubels denken we aan eikenhout, notenhout of kersenhout. We maken onderscheid tussen “meubels in de olie” en “gelakte meubels”.

Meubels in de olie
Deze hebben één keer per jaar een behandeling met plantaardige olie nodig waarna ze er weer stralend uitzien.

Een paar aandachtspunten hierbij zijn:
• Schuur het meubelstuk lichtjes met een fijn schuurpapiertje, zodat vlekken en krassen verdwijnen.
• Schuren moet altijd in de lengterichting van het hout plaatsvinden.
• Haal het schuurstof weg alvorens met de olie aan de slag te gaan.
• Breng de olie aan met een pluisvrije doek, zijde voor zijde en wrijf met een droge doek goed uit.
• Hang de gebruikte (olie)doeken na gebruik te drogen. Dit in verband met zelfontbranding door broei (zeer belangrijk!!!!)

Het oliesetje inclusief toebehoren is te koop in onze winkel.

Gelakte houten meubels
Houten meubels die gelakt zijn vergen eigenlijk geen onderhoud. Dat is natuurlijk erg gemakkelijk maar een nadeel kan zijn dat u vlekken of krassen zelf niet kunt verwijderen. Dit in tegenstelling tot meubels in de olie, daarbij schuurt u deze er gewoon uit. Hulpmiddelen voor gelakte houten meubelen die verkrijgbaar zijn (zoals polish, meubeldoekjes enz.) liever niet gebruiken. De grondstoffen die in deze producten zitten, zorgen er voor dat uw meubel later niet meer met beits of lak behandeld kan worden. Het wekelijks onderhoud bestaat uit afnemen met een licht vochtige zeem (alleen indien nodig) en altijd droogwrijven met een zachte doek. Verder volstaat stof af nemen.

Hoogglans of zijdeglans meubels
Hoogglans of zijdeglans meubels zijn vervaardigd van MDF. Tijdens het productieproces worden ze voorzien van een laklaag en daarna gepolijst. Deze meubels vergen ook geen onderhoud. Afnemen met een droge zachte doek, zo nodig lichtjes nat maken, afzemen en oppoetsen met een zachte doek. Zeker geen was of olie gebruiken want dit blijft op het meubel liggen.

Meubelstof
Meubelstoffen bestaan uit natuurlijke en/of synthetische textielvezels. Stoffen behoeven geen jaarlijks onderhoud. Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren is een wekelijkse stofzuig beurt van meubelstoffen aan te bevelen. Gebruik altijd een glad mondstuk en stofzuig niet tegen de pool in.

Leder
Het natuurproduct leder is het ook waard om goed onderhouden te worden. Gelukkig kunt u met slechts weinig inspanning jarenlang genieten van uw mooie lederen bekleding. Het normale wekelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een amper vochtige (natuur)zeem om het stof op te nemen. Daarnaast moet u minimaal één keer per jaar een voor uw leder geschikt onderhoudsmiddel gebruiken. Vraag uw leverancier om advies betreffende het juiste leder onderhoudsmiddel en de frequentie. Zie voor wax leder het filmpje op onze site.

Meubelonderhoud anno 2019

Webwinkel voor onderhoudsproducten voor leder en stof
Middels de webshop van onze partner LCK Nederland BV kunnen gemakkelijk onderhoudsproducten besteld worden. Bij vragen over reiniging en onderhoud, onderhoudsproducten en bestellingen kunt u terecht bij LCK Nederland BV.

RVS
RVS kan gereinigd worden met vochtige doek waarop zacht afwasmiddel is aangebracht. Eventueel met een schone droge doek opwrijven. Hierdoor blijft er een dun filmlaagje achter dat vlekken tegen zal gaan.

Keramiek/Dekton
Keramiek is een fantastisch materiaal voor een tafelblad. Zo is het bestand tegen zeer hoge en lage temperaturen en beschikt het over een hoge stoot-, slag en krasvastheid. Daarnaast is keramiek zeer hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en is het een 100% natuurlijk product. Voor dagelijks onderhoud kunt u uw keramiekblad schoonmaken met een vochtige doek of met water en zeep. Zie ook het filmpje onderhoud keramiek op onze site.

Vloerkleed/Karpet
Een vloerkleed vraagt net als andere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld uw kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!
De gouden regels zijn:
• Houd vuil buiten de deur, met behulp van bijvoorbeeld een rooster of een borstelmat bij de voor- en achterdeur
• Stofzuig regelmatig (twee maal per week is een minimum). Gebruik een goede stofzuiger, bij voorkeur met een elektrisch ronddraaiende borstel. Laat u bij de aanschaf goed adviseren door de leverancier over de onderdruk (minimaal 160 millibar), die veel belangrijker is dan het aantal Watt.

Vlekken? 

 • Geen paniek
 • Geen huismiddeltjes proberen
 • Niet op één plek reinigen, altijd een heel pand
 • Oefen geen druk uit, zachtjes deppen en niet wrijven
  Direct doen:
 • Vaste stoffen zoveel mogelijk verwijderen met bijvoorbeeld een lepel.
 • Vloeistoffen “opdeppen” met ongekleurd keukenpapier, dit gaat het gemakkelijkst als je de punt van een vel in de vloeistof houdt. Kijk vervolgens op de vlekkentabel.
  Vlekkentabel leder 
  Vlekkentabel stof
 • Koop vervolgens de juiste reiniger bij de dealer of in de webshop.
  Overigens: Vetvlekken van bijvoorbeeld olijfolie trekken direct in het leer. Ga hier niet staan poetsen. De vetoplossers uit de webshop werken ook na weken wachten. Soms verdwijnt de vlek vanzelf, of is minder opvallend.

Dan nog enkele algemene tips:
• Alle meubels zijn gevoelig voor droge lucht. Juist in de winter is de lucht erg droog, in de zomer vrij vochtig. Zorg dat de vochtigheidsgraad in uw woonkamer op peil blijft. Natuurproducten zoals hout en leder voelen zich daarbij het beste thuis. Een goede relatieve vochtigheid in huis ligt tussen 40-60%.
• Zet een hete pan, schaal of theeglas nooit zonder onderzetter op tafel. Hout is een natuurproduct en bevat altijd vocht dat naar boven komt als er iets te warms op wordt gezet. Onafhankelijk van de afwerking ontstaan er dan kringen of vlekken in het blad.

Viltdopjes onder stoelen
Voor het behoud van viltdopjes onder uw stoelen hebben wij ook nog enkele tips:

 • Laat het vilt niet nat worden (bijvoorbeeld na het dweilen) want dan slijt het hard.
 • Houd de dopjes schoon, zodat er geen zand of vuil onder komt waardoor het vilt harder slijt of zelfs krassen op de vloer veroorzaakt.
 • Til de stoelen op bij het verplaatsen.
Interessant artikel?

Meer blog artikelen

11 januari 2023
De nieuwe trendkleur van 2023

Trendkleur van het jaar 2023 Groen is de trendkleur voor het komende jaar. We komen deze kleur in meerdere schakeringen en accenten tegen. Zo kiest Histor voor de kleur Vining Ivy; krachtig blauw wordt vermengd met verfijnd groen voor een diepe edelsteenkleur. Daardoor bepaal je bijna zelf hoe je de kleur ziet: groen, blauw, groenblauwig […]

Lees verder
09 december 2022
Trends voor Kerstmis 2022

Trends Kerst 2022 Thema Kerst 2022 Wat betreft het thema van Kerst 2022 zijn er drie thema’s die eruit springen: Klassiek thema: Kerstmis is een familiefeest vol van tradities en herinneringen. Het gevoel van warmte, veiligheid en rust komt terug in de kleuren helder karmozijnrood en donker dennengroen. Donkerblauw en zwart verdiepen het thema, samen […]

Lees verder
16 november 2022
Kunst maakt je interieur af

Kunst maakt je interieur af Veel muren in onze woonkamers, gangen en slaapkamers blijven leeg, ze zien er een beetje kaal uit. Jammer, want juist met een mooi kunstwerk aan de muur kun je een statement maken in je interieur en je kunt er dagelijks van genieten. Een schilderij of andere kunst aan de muur […]

Lees verder