Interieurplan

Het interieurplan is een perfect instrument om je favoriete stijl en uitstraling te bepalen. Uiteraard kun je hiervoor een binnenhuisarchitect in de arm nemen die naar aanleiding van een intakegesprek en je moodboard een tekening gaat maken. Als je liever zelf aan de slag gaat met het interieurplan, dan volgen in hier een aantal tips.

Stap 1: Plattegrond

Maak een plattegrond van de te restylen ruimte op schaal 1 op 50 (1 meter is 2 centimeter). Geef hierin de onveranderbare elementen aan zoals ramen, deuren, (kleur) vloer en de looproute. Als je geen talent voor schetsen hebt dan kun je gebruik maken van 3D tekenprogramma’s die veelal gratis op het internet beschikbaar worden gesteld. Let wel: digitaal tekenen is zeker in het begin niet eenvoudig en tijdrovend. Laat je echter niet ontmoedigen want heb je de tekening eenmaal klaar dat kun je heel gemakkelijk variaties maken op de indeling, de kleuren en afwerking.

Stap 2: Kleur

Kleuren bepalen de sfeer en ruimtebeleving in je huis. Het kiezen van de kleuren moet zeer zorgvuldig gebeuren. Aan de hand van de kleurencirkel kun je een prima basiskleurenschema maken.

 

Interieurplan

 

Wil je kleuren toepassen in een rustige vorm, combineer dan kleuren uit eenzelfde kleurenfamilie, bijvoorbeeld geel met ander geel, rood met ander rood. Deze monochromatische kleuren worden veel toegepast.

Als je van een sprekende markante sfeer houdt, kies dan de kleuren die in de cirkel naast elkaar liggen. Blauw combineer je dus met groen of violet. In vaktermen noemen we dit een analoog schema.

Ga je voor expressie combineer dan warme kleuren met koele kleuren. Iedere kleur heeft een complementaire kleur, dat zijn de tegenoverliggende kleuren in de kleurencirkel. De combinaties oranje en blauw, rood en groen, geel en violet. We noemen dit een complementair schema.

Kleur heeft ook een belangrijke functie bij de visuele ruimtebeleving.

Een ruimte lijkt groter door lichte koele, monochromatische kleuren. Een ruimte maak je visueel hoger door verticale strepen (behang) op de wanden. Een horizontale verdeling op de wanden maakt de kamer lager en langer. Is het plafond (te) laag, schilder het dan in een lichtere tint dan de wanden. Is het plafond (te) hoog, schilder het dan 2 tinten donkerder dan de wanden. Hebben de wanden een kleur, maak het plafond dan niet wit maar meng een beetje van de kleur door het wit. Gebruik voor een expressievere sfeer juist een contrasterende kleur.

Mooie elementen kun je extra benadrukken door ze in een afwijkende kleur te schilderen, bijvoorbeeld een paar tinten donkerder of in een contrasterende kleur. Storende elementen zoals leidingen kun je wegwerken door ze in dezelfde kleur te schilderen als de achtergrondkleur.

Een handig hulpmiddel bij het bepalen van de exacte kleuren is een kleurenwaaier. Er bestaan verschillende kleursystemen, waarvan RAL en NCS de bekendste zijn.

Aandachtspunten bij kleurkeuze:

  • Kijk bij de keuze van de kleuren goed naar je moodboard.
  • De vloer is een zeer bepalend element in de ruimte. Neem dit tijdens kleurbepaling van wanden en meubels mee.
  • Houd ook rekening met de hoeveelheid daglicht in de ruimte.

Stap 3: Verlichting

In het interieur is licht een heel belangrijk element. Het heeft een grote invloed op de sfeer en ruimtebeleving. Als je je huis gaat verbouwen of je gaat naar een nieuwbouwwoning, denk dan in een vroeg stadium na over de verlichting. Bepreek de wensen met de aannemer, nog voordat de bouw gestart is. Als je de verlichting in een bestaand huis gaat aanpassen, bekijk dan de mogelijkheden voor inbouwverlichting. Dit geeft veel sfeer en lichtpunten in wanden en plafond zijn eenvoudig te maken, zeker als de stukadoor nog moet komen.

In de keuken is goed werklicht essentieel. Staat de eettafel ook in de keuken, dan mag hier de (dimbare) sfeerverlichting zeker niet ontbreken.

Met een dimmer kan de lichtsterkte naar wens worden aangepast. Kies bij dimmers wel voor kwaliteit; brommende dimmers zijn stoorzenders.

De kleur van licht roept bepaalde emoties op. Meer rood in het licht symboliseert warmte en gezelligheid. Blauw licht maakt de ruimte koeler. Koel licht is ideaal voor een werkruimte. Kijk bij de keuze van licht ook naar LED verlichting. De ontwikkeling van dit type duurzame verlichting gaat snel wat het keuzeproces vergemakkelijkt.

Stap 4: Meubels

Er bestaan veel verschillende meubelstijlen. De meest bekende zijn:

New Classics

De Engelse stijlmeubelen zijn een goed voorbeeld van New Classics. Gebruikte houtsoorten zijn veelal eiken, walnoten en kersen. Als bekleding wordt vaak gekozen voor behaaglijk stoffen met bloem, ruit of ingeweven motieven. Warmte, ambiance, nostalgie en weelderig zijn de kernwoorden voor klassieke meubels.

Modern

Een moderne stijl staat voor synoniem voor strak, minimalistisch en tijdloos. Een modern interieur heeft een rustige basis, waarin accentkleuren zijn aangebracht. De favoriete materialen zijn glas, RVS, hout en kunststof. De kleurstelling kan variëren naar gelang de heersende trend. Rood, oranje, blauw, geel, cyclaam, paars en lime zijn anno 2011 helemaal hot!

Design

Bij het woord design denk je aan namen zoals: Thonet, Arne Jacobsen, Le Corbusier, Charles en Ray Eames en Gerrit Rietveld. Vooral de stoelenontwerpen zijn statussymbolen geworden. Niet alle modellen zijn comfortabel maar worden vooral gekozen om de mooie vormgeving. Tegenwoordig kunnen de bovenstaande stijlen ook gecombineerd worden. We onderscheiden daarbij de volgende nieuwe woonstijlen:

Landelijk

Landelijk wonen is een mix van charme, een vleugje chique, romantiek en comfort. Een warm gevoel in huis staat centraal met een knipoog naar het buitenleven. Zachte materialen en natuurlijk kleuren in verschillende nuances geven het interieur sfeer. In het landelijke interieur zien we veel glaswerk, kaarsen, pastels, bloemen en heerlijke kussens in aaibare stoffen op de bank.

Industrial

Een industriële woonstijl kenmerkt zich door een loft-achtige setting met stoere, functionele en pure elementen. Een stevige, robuuste eetkamertafel met een eiken blad en comfortabele eetkamerfauteuils. De anders zo klassieke vitrinekast is ditmaal gehuld in een vintage jasje.

Eigentijds

Eigentijds wonen is een combinatie van modern/design met warme elementen. Ook kan hier een mooi stukje klassiek aan worden toegevoegd. Als meubels wordt vaak gekozen voor notenhout of eikenhout in mooie grijs/wit of rooktinten gecombineerd met lakwerk. Ook een comfortabele loungebank past prima bij deze interieurstijl. Combineer met een (vintage) karpet en mooie kunst aan de muur.

Stap 5: Accessoires

Nu de kleuren, meubels en verlichting gekozen zijn, is het tijd voor de aankleding van de ruimte. Met accessoires geeft je de ruimte de ontzettend belangrijke finishing touch. Kaarsjes, kussentjes, planten en schilderijen bepalen in belangrijke mate de gewenste sfeer. Koop je accessoires echter pas als je de meubels op hun plaats hebt staan.

Dan nog een laatste tip: tegenwoordig kun je naar hartenlust combineren, alles mag, de mogelijkheden zijn grenzeloos. Maar: hot of niet hot, je bepaalt altijd zelf wat je wel of niet mooi vindt.

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder
07 juli 2023
Vijf tips om meer sfeer in je slaapkamer te creëren 

Vijf tips om meer sfeer in je slaapkamer te creëren Het fijne aan een slaapkamer is dat deze ruimte op eindeloos veel manieren te stijlen is en je niet veel nodig hebt om je slaapkamer een compleet nieuwe look te geven. Met een nieuw dekbedovertrek, kleurtje op de muur en wat gezellig accessoires heb je […]

Lees verder
07 juni 2023
Ovale tafels

Ovale eetkamertafels in diverse vormen De eettafel is vaak de plek in huis waar iedereen samenkomt en waar je de dag met elkaar bespreekt. Ook worden gasten tegenwoordig vaker aan tafel ontvangen dan in de zitkamer. Dit kan erg goed aan een ovale eettafel. Er zijn diverse redenen te bedenken waarom een ovale tafel dé […]

Lees verder