Meubel onderhoud

De tijd van jaarlijks boenen van meubels tijdens de voorjaarsschoonmaak ligt al weer enige tijd achter ons. Toch hebben ook onze huidige meubels één of twee keer per jaar onderhoud nodig. Wat kunt u het beste doen of wellicht laten?

Het onderhoud is afhankelijk van het materiaal en productieproces van het meubel. Bij houten meubels denken we aan eikenhout, notenhout of kersenhout. We maken onderscheid tussen “meubels in de olie” en “gelakte meubels”.

Meubels in de olie
Deze hebben één keer per jaar een behandeling met plantaardige olie nodig waarna ze er weer stralend uitzien.

Een paar aandachtspunten hierbij zijn:
• Schuur het meubelstuk lichtjes met een fijn schuurpapiertje, zodat vlekken en krassen verdwijnen.
• Schuren moet altijd in de lengterichting van het hout plaatsvinden.
• Haal het schuurstof weg alvorens met de olie aan de slag te gaan.
• Breng de olie aan met een pluisvrije doek, zijde voor zijde en wrijf met een droge doek goed uit.
• Hang de gebruikte (olie)doeken na gebruik te drogen. Dit in verband met zelfontbranding door broei (zeer belangrijk!!!!)

Gelakte houten meubels
Houten meubels die gelakt zijn vergen eigenlijk geen onderhoud. Dat is natuurlijk erg gemakkelijk maar een nadeel kan zijn dat u vlekken of krassen zelf niet kunt verwijderen. Dit in tegenstelling tot meubels in de olie, daarbij schuurt u deze er gewoon uit. Hulpmiddelen voor gelakte houten meubelen die verkrijgbaar zijn (zoals polish, meubeldoekjes enz.) liever niet gebruiken. De grondstoffen die in deze producten zitten, zorgen er voor dat uw meubel later niet meer met beits of lak behandeld kan worden. Het wekelijks onderhoud bestaat uit afnemen met een licht vochtige zeem (alleen indien nodig) en altijd droogwrijven met een zachte doek. Verder volstaat stof af nemen.

Hoogglans of zijdeglans meubels
Hoogglans of zijdeglans meubels zijn vervaardigd van MDF. Tijdens het productieproces worden ze voorzien van een laklaag en daarna gepolijst. Deze meubels vergen ook geen onderhoud. Afnemen met een droge zachte doek, zo nodig lichtjes nat maken, afzemen en oppoetsen met een zachte doek. Zeker geen was of olie gebruiken want dit blijft op het meubel liggen.

Meubelstof
Meubelstoffen bestaan uit natuurlijke en/of synthetische textielvezels. Stoffen behoeven geen jaarlijks onderhoud. Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren is een wekelijkse stofzuig beurt van meubelstoffen aan te bevelen. Gebruik altijd een glad mondstuk en stofzuig niet tegen de pool in.

Leder
Het natuurproduct leder is het ook waard om goed onderhouden te worden. Gelukkig kunt u met slechts weinig inspanning jarenlang genieten van uw mooie lederen bekleding. Het normale wekelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een amper vochtige (natuur)zeem om het stof op te nemen. Daarnaast moet u minimaal één keer per jaar een voor uw leder geschikt onderhoudsmiddel gebruiken. Vraag uw leverancier om advies betreffende het juiste leder onderhoudsmiddel en de frequentie. Zie voor wax leder het filmpje op onze site.

Meubelonderhoud anno 2019

Webwinkel voor onderhoudsproducten voor leder en stof
Middels de webshop van onze partner LCK Nederland BV kunnen gemakkelijk onderhoudsproducten besteld worden. Bij vragen over reiniging en onderhoud, onderhoudsproducten en bestellingen kunt u terecht bij LCK Nederland BV.

RVS
RVS kan gereinigd worden met vochtige doek waarop zacht afwasmiddel is aangebracht. Eventueel met een schone droge doek opwrijven. Hierdoor blijft er een dun filmlaagje achter dat vlekken tegen zal gaan.

Keramiek
Keramiek is een fantastisch materiaal voor een tafelblad. Zo is het bestand tegen zeer hoge en lage temperaturen en beschikt het over een hoge stoot-, slag en krasvastheid. Daarnaast is keramiek zeer hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en is het een 100% natuurlijk product. Voor dagelijks onderhoud kunt u uw keramiekblad schoonmaken met een vochtige doek of met water en zeep. Zie ook het filmpje onderhoud keramiek op onze site.

Vloerkleed/Karpet
Een vloerkleed vraagt net als andere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld uw kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!
De gouden regels zijn:
• Houd vuil buiten de deur, met behulp van bijvoorbeeld een rooster of een borstelmat bij de voor- en achterdeur
• Stofzuig regelmatig (twee maal per week is een minimum). Gebruik een goede stofzuiger, bij voorkeur met een elektrisch ronddraaiende borstel. Laat u bij de aanschaf goed adviseren door de leverancier over de onderdruk (minimaal 160 millibar), die veel belangrijker is dan het aantal Watt.

Vlekken? 

 • Geen paniek
 • Geen huismiddeltjes proberen
 • Niet op één plek reinigen, altijd een heel pand
 • Oefen geen druk uit, zachtjes deppen en niet wrijven
  Direct doen:
 • Vaste stoffen zoveel mogelijk verwijderen met bijvoorbeeld een lepel.
 • Vloeistoffen “opdeppen” met ongekleurd keukenpapier, dit gaat het gemakkelijkst als je de punt van een vel in de vloeistof houdt. Kijk vervolgens op de vlekkentabel.
  Vlekkentabel leder 
  Vlekkentabel stof
 • Koop vervolgens de juiste reiniger bij de dealer of in de webshop.
  Overigens: Vetvlekken van bijvoorbeeld olijfolie trekken direct in het leer. Ga hier niet staan poetsen. De vetoplossers uit de webshop werken ook na weken wachten. Soms verdwijnt de vlek vanzelf, of is minder opvallend.

Dan nog enkele algemene tips:
• Alle meubels zijn gevoelig voor droge lucht. Juist in de winter is de lucht erg droog, in de zomer vrij vochtig. Zorg dat de vochtigheidsgraad in uw woonkamer op peil blijft. Natuurproducten zoals hout en leder voelen zich daarbij het beste thuis. Een goede relatieve vochtigheid in huis ligt tussen 40-60%.
• Zet een hete pan, schaal of theeglas nooit zonder onderzetter op tafel. Hout is een natuurproduct en bevat altijd vocht dat naar boven komt als er iets te warms op wordt gezet. Onafhankelijk van de afwerking ontstaan er dan kringen of vlekken in het blad.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

17 mei 2020
Relaxfauteuil met accu, the do’s en don’ts

Relaxfauteuil met accu, the do’s en don’ts Stel u heeft gekozen voor een heerlijke relaxfauteuil met motoren en het comfort van de accu om deze draadloos te kunnen gebruiken. Wat moet u wel doen en wat niet om de levensduur van de accu te verlengen. In gebruik nemen Bij aflevering is uw accu geïnstalleerd en […]

Lees verder
24 april 2020
Hoe onderhoud ik mijn meubels?

Meubel onderhoud Momenteel krijgen we veel vragen over meubelonderhoud. Wat kunt u het beste doen of wellicht laten? We zetten het op een rij voor u. Het onderhoud is afhankelijk van het materiaal en productieproces van het meubel. Bij houten meubels denken we aan eikenhout, notenhout of kersenhout. We maken onderscheid tussen “meubels in de […]

Lees verder
20 maart 2020
Producteigenschappen van producten bert plantagie

Producteigenschappen van producten bert plantagie In dit blog willen wij u graag informeren over de gestoffeerde producten en bladen van keramiek en Dekton van bert plantagie. Alle meubels worden uitsluitend op bestelling en met de hand worden vervaardigd in eigen werkplaatsen. Vanuit ergonomisch oogpunt zijn veel van onze beklede stoelen van een gewelfde rug voorzien. […]

Lees verder

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.