Onderhoud Karpet

Onderhoud van een karpet is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Wij geven een aantal tips.

Onderhoud karpet/vloerkleed

Een karpet/vloerkleed vraagt net als andere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld uw kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!

De gouden regels zijn:

– Houd vuil buiten de deur, met behulp van bijvoorbeeld een rooster of een borstelmat bij de voor- en achterdeur.
– Stofzuig regelmatig (twee maal per week is een minimum). Gebruik een goede stofzuiger, bij voorkeur met een elektrisch ronddraaiende borstel. Laat u bij de aanschaf goed adviseren door de leverancier over de onderdruk (minimaal 160 millibar), die veel belangrijker is dan het aantal Watts. Gebruik geen robotzuiger, maar een normale stofzuiger met een gladde stofzuigermond.
– Hoogpolige tapijten dienen regelmatig geklopt te worden (dubbel vouwen en kloppen) om zand en vuil te verwijderen. Zand en vuil hebben namelijk een schurende werking op de vezels van het tapijt.
– Probeer schoenen of sloffen met zwarte of rubberen zolen te vermijden. Zwarte zolen kunnen afgeven op het tapijt, waardoor er een grijze waas kan ontstaan. Rubberen zolen zorgen voor beschadiging van de vezel van het tapijt als je steeds op dezelfde plek staat, loopt of zit.

Reinigingstips

1. Vlekken? Geen paniek!
Wist u dat vrijwel iedere “alledaagse” vlek met gewoon schoon water te verwijderen is? Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij. Indien mogelijk de vloeistof zo snel mogelijk met een lepel oplepelen. U kunt de vloeistof vaak ook opzuigen met een stofzuiger. Pak vervolgens een handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen. Laat de handdoek het werk doen. Let op: nooit wrijven, maar altijd deppen. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen. Gebruik geen föhn, hitte kan de vlek fixeren.

Heeft u een hardnekkige vlek in uw karpet? Geen paniek! met een James reinigingsset verwijdert is nagenoeg alle vlekken. Deze set wordt aanbevolen door alle leveranciers van vloerkleden en karpetten.

2. Misverstanden
Veel vlekken ontstaan door een goedbedoelde maar verkeerde behandeling. Zeep houdende schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, wolwasmiddel, groene zeep, ossengal zeep) veroorzaken verkleuringen en halen de vlek in het beste geval slechts tijdelijk weg. Ook bijvoorbeeld het gebruik van zout en witte wijn op rode wijnvlekken is zo’n hardnekkig misverstand

3. Handmatig reinigen
Kleine oppervlakken of gedeelten van het tapijt kunt u zelf makkelijk reinigen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld James Water. Maak een badstof handdoek vochtig met James Water en reinig
het tapijt door met grote halen te wrijven (zet niet teveel kracht). U kunt alle soorten tapijt, ook hoogpolig tapijt, op deze manier reinigen.
Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Elke vlek is anders en dien je op een andere manier te behandelen mede afhankelijk van het materiaal waarvan het tapijt gemaakt is.
Voor de meest actuele behandeling van vlekken verwijzen wij naar www.james.eu.en de vlekkenwijzer.

4. Professioneel reinigen
Bij de ‘grote beurt’ wordt het gehele tapijt gereinigd. Wij adviseren u deze intensieve reiniging over te laten aan de vakman: professionele reinigers gaan grondig en veilig te werk en bieden garantie op een optimaal resultaat.

Draaien en Omdraaien

Om te voorkomen dat een tapijt aan één kant slijt, dient u bij voorkeur het tapijt elk half jaar 180 graden draaien. Daarnaast raden wij u aan om handgeweven tapijten, indien die aan twee kanten te gebruiken zijn, één keer per jaar te draaien. De onderkant komt dan boven te liggen en andersom. Het omdraaien en draaien van een tapijt zorgt voor een gelijkmatig gebruik en verlengt de levensduur van het tapijt.

Uitstekende draden

Trek uitstekende draden nooit uit een tapijt, maar knip deze af met een scherpe schaar. Twijfelt u over wat u moet doen? Maak een duidelijke foto en stuur deze naar ons, zodat wij de leverancier kunnen raadplegen.