Richard Hutten

Richard G.J. Hutten

(Zwollerkerspel30 maart 1967) is een Nederlands ontwerper.

Hutten groeide op in een arbeidersgezin zonder kunst of design in zijn omgeving. Op zeventienjarige leeftijd schreef hij zich in op de Design Academy Eindhoven, destijds “Akademie Industriële Vormgeving Eindhoven” geheten. Hij studeerde hier af in 1991 in hetzelfde jaar als Piet Hein Eek. Zijn afstudeerproject was een tafelconcept, een object dat bestaat uit verscheidene tafels, die door hun ontwerp geschikt zijn voor verschillende functies, zoals de barkruk die bestaat uit twee op elkaar geplaatste tafels.

Hutten begon zijn eigen ontwerpstudio in Rotterdam in 1991. Vanaf de oprichting in 1993 is hij betrokken bij ontwerpbureau Droog Design, en geworden tot één van de vooraanstaande exponenten van “Dutch Design“: Nederlands ontwerp, dat in het buitenland bekendstaat om zijn eigenwijsheid en kritische houding tegenover status.

Hutten heeft opdrachtgevers in zeker 12 landen verdeeld over drie continenten, maar is in Nederland relatief onbekend gebleven.

Richard Hutten

Werk

Hutten is bekend om wat hij noemt ‘No Sign of Design’ meubilair, functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl. Huttens ’tafel op tafel-concept’ is een duidelijk voorbeeld van deze stijl.

Huttens populairste ontwerp is de ‘domoor’; een eigenwijze mok met twee reuzegrote oren. Behalve visueel aantrekkelijk bleek de drinkbeker in het gebruik ook goed hanteerbaar voor jonge kinderen en mensen met een handicap. Van het ontwerp zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht in 2008.

Philippe Starck gebruikte een aantal van Huttens ontwerpen voor het interieur van de Delano Hotel in Miami en het Mondrian Hotel in Los Angeles. Zelf verzorgde Hutten het interieur van kamer 307 van het pop-up Llove Hotel in Tokio. Ook ontwierp hij het interieur van het restaurant in het Utrechtse Centraal Museum.

Eind 2008 vroeg TNT Post aan Hutten om een postzegel te ontwerpen ter gelegenheid van de 75ste boekenweek. Zijn ontwerp verscheen een half jaar later. Hutten bedacht een postzegel in de vorm van een klein boekje (drie bij vier centimeter) met acht bladzijden. Op de omslag van het boekje staat schrijver Joost Zwagerman met het boekenweekgeschenk afgebeeld.

In 2017 heeft Richard Hutten een schitterende bankencollectie ontworpen voor Moduss.