Stoffenfilosofie

Meubelstoffen zijn tegenwoordig in alle soorten en varianten verkrijgbaar. We beschrijven de verschillen.

Naar soorten vezels worden er twee hoofdgroepen onderscheiden:
De natuurlijke materialen en de (half)synthetische materialen. Combinaties van deze twee zijn uiteraard ook mogelijk. Hiermee worden de positieve eigenschappen van de materialen gecombineerd om zo nog betere stoffen te maken.

Natuurlijke materialen

(Scheer)Wol
Wol is een dierlijke vezel en afkomstig van het schaap. De vezel van wol is zeer dun en door de schubjes aan de zijkant laat wol zich mooi vervormen en bewerken. Wanneer wol te warm wordt, krimpt het in elkaar of treedt er vervilting op. Wol is een sterk materiaal en laat zich goed reinigen.

Mohair
Mohair wordt vervaardigd van het haar van de angorageit (zie foto). Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels zijn elastisch, kleurecht en hebben een kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar kan ook krimpen of vervilten.

angorageit

Linnen
Linnen is een zeer sterke, plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant. Door zijn hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. De structuur is grover dan katoen en heeft verdikkingen. Linnen is nog sterker dan katoen.
Zowel katoen als linnen hebben de eigenschap te kreuken en te pletten, maar dat is juist de charme van deze stoffen.

Natuurzijde
Natuurzijde wordt vervaardigd uit het coconspinsel van de zijderups (zie foto). Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat.

zijderups

Katoen
Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant (zie foto). Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen. Katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit is snel en goed waarneembaar.

Stoffenfilosofie

(Half)synthetische materialen
Naast synthetische vezels hebben we ook nog halfsynthetische vezels. Deze zijn gemaakt van 100% natuurlijk materiaal maar worden chemisch geproduceerd.

Viscose
Viscose is een halfsynthetisch materiaal en wordt vervaardigd uit vezels van houtcellulose. Viscose is een goedkope maar minder sterke vezel. Daarom wordt het vaak vermengd met katoen. Andere nadelen van viscose zijn dat het erg brandbaar is en dat het gevoelig is voor aanraking en vocht. Andere vezels in deze categorie zijn: Modal en Acetaat.

Polyamide, polyester, polyetheen, polypropylene, polyacryl, polyurethaan-elastomeer, chloorvezel
Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten van de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. De synthetische vezels zijn sterk, lichtecht en bezitten een hoge slijtvastheid.

De bewerking van stoffen

Poolstoffen
De poolstoffen behoren tot de sterke soort. Hierbij moet u denken aan veloursstoffen; mohair velours, wollen velours, synthetische velours, linnen velours en katoenen velours. Veloursstoffen worden op dit moment niet veel toegepast bij moderne meubels. De stof heeft een wat ouderwetse uitstraling. Toch is een poolstof een van de sterkste stoffen die we kennen. Bij intensief gebruik is een levensduur van 15 jaar en langer heel gewoon. Een eigenschap van velours is het vleugen. Als de stof nieuw is, staan de poolhaartjes evenwijdig overeind aan elkaar. Zodra de
velours in gebruik genomen wordt zullen de poolhaartjes op delen die regelmatig onder druk komen te staan iets van richting ten opzichte van elkaar veranderen. Bij glanzende vezels zal er op die delen een veranderde lichtinval ontstaan. Dit effect noemt men “vleugen” en is iets anders dan pletten.

Platweefsels
Onder platgeweven stoffen vallen moderne (wollen of synthetisch) stoffen. Er is veel keuze op dit gebied. Grote of kleine dessins, strepen, ruiten, figuren, bloemen, enzovoort. Platweefsels zijn erg populair. Alle bekende ontwerpers werken er wel mee. Kvadrat, de Ploeg, Gabriel en Fanny Aronson zijn bekende merken in dit segment. Platweefsels hebben een minder lange levensduur dan poolstoffen. Omdat er kunstvezels aan worden toegevoegd kan dit worden verlengd. Over het algemeen zijn ze ook minder gemakkelijk te reinigen. Wat de sterkte van een bepaald weefsel betreft: een stevig weefsel van goed getwijnde garens is sterker dan een los geweven weefsel van minder sterk getwijnde garens.

Goblins
Gedessineerde platweefsels worden veelal aangeduid onder de verzamelnaam “Gobelins”. Er is een bijzonder groot aanbod van zeer fraaie en decoratieve stoffen. De synthetische gobelins gaan langer mee dan de katoenen varianten. Katoenen gobelins kunnen slecht tegen zonlicht en verkleuren daardoor vrij snel. Zogenaamde “gekleurde” gobelins, dus gobelins waarbij achteraf de kleuren van het dessin met spuit of stempel zijn aangebracht kunnen slecht tegen vocht.

Jacquards
Dit zijn vaak de mooiste meubelstoffen. Doordat elke draad apart geweven kan worden ontstaan in jacquard stof vaak de mooiste patronen. Deze langzame weeftechniek maakt deze stoffen vaak erg kostbaar terwijl de levensduur veelal beperkt is.

Non-wovens/microweefsels
Dit is een verzamelnaam voor bekledingsmaterialen die grotendeels worden vervaardigd uit microfibers van polyester en polyether. Deze vezels worden niet geweven maar via een scheikundig proces aan elkaar verbonden. Hieruit ontstaat een product met een buitengewone zachtheid en hoge lichtechtheid. Een ander voordeel van microweefsels is dat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Een nadeel voor rokers is dat er vrij snel brandgaatjes in de stof kunnen ontstaan.

Alcantara
Alcantara is de meest bekende microvezelstof. Enkele jaren geleden heeft deze een geheel nieuwe dimensie gegeven aan de wereld van bekledingsmaterialen zowel bij meubels als in de auto-industrie. Het is een Japanse uitvinding, maar de stof wordt geproduceerd in Umbrië in Italië. Alcantara is een prachtig product maar heeft enkele jaren geleden problemen gehad in het productieproces. De vezels werden te heet verlijmd en dit had het zogenaamde pillen na enkele jaren gebruik tot gevolg.
Andere non-wovens zijn: Lamous, Courtisane, Zorine, Alcamara en Like Suède.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

11 januari 2023
De nieuwe trendkleur van 2023

Trendkleur van het jaar 2023 Groen is de trendkleur voor het komende jaar. We komen deze kleur in meerdere schakeringen en accenten tegen. Zo kiest Histor voor de kleur Vining Ivy; krachtig blauw wordt vermengd met verfijnd groen voor een diepe edelsteenkleur. Daardoor bepaal je bijna zelf hoe je de kleur ziet: groen, blauw, groenblauwig […]

Lees verder
09 december 2022
Trends voor Kerstmis 2022

Trends Kerst 2022 Thema Kerst 2022 Wat betreft het thema van Kerst 2022 zijn er drie thema’s die eruit springen: Klassiek thema: Kerstmis is een familiefeest vol van tradities en herinneringen. Het gevoel van warmte, veiligheid en rust komt terug in de kleuren helder karmozijnrood en donker dennengroen. Donkerblauw en zwart verdiepen het thema, samen […]

Lees verder
16 november 2022
Kunst maakt je interieur af

Kunst maakt je interieur af Veel muren in onze woonkamers, gangen en slaapkamers blijven leeg, ze zien er een beetje kaal uit. Jammer, want juist met een mooi kunstwerk aan de muur kun je een statement maken in je interieur en je kunt er dagelijks van genieten. Een schilderij of andere kunst aan de muur […]

Lees verder