Stofspecificaties

Vaak krijgen we de vraag wat de specificaties op de achterkant van stofstalen betekenen. Hierbij hebben we deze stofspecificaties voor u op een rijtje gezet.

Stofspecificaties

Afkortingen
AC acetaat
AF andere vezels
CL chloorvezel
CO katoen
EA polyurethaan-elastomeer
LI linnen
MD modal
ME metal
PA polyamide
PC acryl
PE polyester
PL polyetheen
PP polypropylene
SE zijde
VI viscose
WM mohair
WO wol
WV scheerwol

Breedte
Hierbij geldt dat de breedte voor pool- en platgeweven stoffen 140 cm is en voor Alcantara 150 cm.

Kleurvarianten
Dit weergeeft het aantal kleuren, dat verkrijgbaar is in dit type stof.

Gewicht
Hierbij gaat men uit van het gewicht in grammen per strekkende meter.

Martindale
De Martindale is een slijtageapparaat voor textiel waarmee de slijtweerstand wordt gemeten. Hoe hoger het aantal Martindale-toeren, des te sterker de stof.
Decoratief gebruik < 10.000 toeren
Normaal gebruik > 20.000 toeren
Intensief gebruik > 30.000 toeren
Zeer intensief gebruik > 40.000 toeren

Lichtechtheid
Dit is het verkleuren onder invloed van zonlicht. Deze mate van verkleuring drukken we uit in een getal tussen 1 en 8, waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft. Hierbij mag een stof uiteraard nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Pilling
Dit zijn uitstekende vezeleindjes die zich als het ware gaan vervezelen tot vezelpropjes op de stof. De mate waarin een stof neigt tot pillen is afhankelijk van de opbouw van het garen, de grondstof en het productieproces. Deze gevoeligheid voor pilling geeft men aan met een getal tussen 1 en 5. Hierbij is 1 een zeer sterke pilling en 5 geen pilling.

Vlamvertragend
Het volgende onderdeel van de stofspecificaties is de brandbaarheid. Stoffen testen ze op vlamvertragendheid volgens de gehanteerde
normen in verschillende landen: BS 5867 (Groot Britannië), DIN 4102 (Duitsland),
NF 92 507 (Frankrijk), ISO 6940 en ISO 6941 (Nederland). Hierbij is code (0) met een smeulende sigaret en code (1) met een brandende lucifer.

Stofspecs

Natuurlijke materialen

(Scheer)Wol
Wol is een dierlijke vezel en afkomstig van het schaap. Dit vezel is zeer dun en door de schubjes aan de zijkant laat wol zich mooi vervormen en bewerken. Wanneer wol te warm wordt, krimpt het in elkaar of treedt er vervilting op. Daarnaast is wol een sterk materiaal, dat zich goed laat reinigen. Scheerwol is de direct verwerkte eerste schering een schaap.

Mohair
Mohair maken ze van het haar van de angorageit. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. Deze vezels zijn elastisch, kleurecht en hebben een kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. Deze laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar kan ook krimpen of vervilten.

Katoen
Katoen winnen ze uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen. Vervolgens is katoen goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit is snel en goed waarneembaar.

Linnen
Linnen is een zeer sterke, plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant. Door zijn hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. De structuur is grover dan katoen en heeft verdikkingen. Linnen is nog sterker dan katoen. Zowel katoen als linnen heeft de eigenschap te kreuken en te pletten, maar dat is juist de charme van deze stoffen.

Natuurzijde
Natuurzijde wordt vervaardigd uit het coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat.

(Half)synthetische materialen

Naast synthetische vezels hebben we ook nog halfsynthetische vezels. Deze maken ze van 100% natuurlijk materiaal maar worden chemisch geproduceerd.

Viscose
Viscose is een halfsynthetisch materiaal en wordt vervaardigd uit vezels van houtcellulose. Dit is een goedkope maar minder sterke vezel. Daarom wordt het vaak vermengd met katoen. Andere nadelen van viscose zijn dat het erg brandbaar is en dat het gevoelig is voor aanraking en vocht. Andere vezels in deze categorie zijn: Modal en Acetaat.

Polyamide, polyester, polyetheen, polypropylene, polyacryl, polyurethaan-elastomeer, chloorvezel
Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten van de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. Deze synthetische vezels zijn sterk, lichtecht en bezitten een hoge slijtvastheid.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

10 mei 2023
Ton sur Ton

Ton sur ton kleuren Ton sur ton kleuren zijn dezelfde kleuren in een verschillende tint en worden ook wel monochrome kleuren genoemd. De trend komt uit Frankrijk en betekent letterlijk ’tint op tint’. Door gebruik te maken van ton sur ton kleuren creëer je eenvoudig harmonie in je interieur doordat de kleuren die toepast worden […]

Lees verder
07 april 2023
RAL 9016: in welk interieur past deze witte verfkleur?

RAL 9016: in welk interieur past deze witte verfkleur? In veel woonstijlen vormt de kleur wit de basis van het interieur. Kijk maar eens goed om je heen als je ergens op visite bent: witte muurverf is overal! Er bestaan veel verschillende witte RAL kleuren verf. Maar wanneer kies je nu precies voor RAL 9016? […]

Lees verder
15 maart 2023
Hoe kan ik craquelé verhelpen?

Hoe kan ik craquelé verhelpen? Craquelé is Frans voor ‘gebarsten’. Craquelé zijn kleine barstjes en scheurtjes voornamelijk in de toplaag van het leer. De barstjes en scheurtjes ontstaan door veroudering, uitdroging, verkeerd of geen onderhoud. Ontstaan van craquelé Na verloop van tijd kan het leer van uw bankstel zonder juiste reiniging en bescherming door onzichtbaar huid- […]

Lees verder