Dekton

Dekton is een synthetische steensoort, vervaardigd uit enkel anorganische grondstoffen, waardoor het een zeer natuurlijke uitstraling heeft.

Dekton® bladen

Dekton is een relatief nieuw materiaal voor werkbladen, ontwikkeld door Cosentino (bekend van composietmerk Silestone). Het kleurenprogramma voor de Dekton bladen nemen langzaam maar zeker toe en omvat momenteel naast egale kleuren, ook een aantal fraaie look-a-likes van natuursteen en beton. Veel tafels worden vanwege het praktische gebruik ook uitgevoerd met een Dekton blad.

Bert Plantagie brandstore

Dekton is een synthetische steensoort, vervaardigd uit enkel anorganische grondstoffen, waardoor het een zeer natuurlijke uitstraling heeft. Mét een hele reeks aan fijne eigenschappen, waarvan vlekvastheid wellicht de prettigste is. Zelfs de meest hardnekkige vlekken (bijvoorbeeld van wijn, koffie, stift of roest) kunt u gemakkelijk van het oppervlak verwijderen. Dekton is niet poreus en bevat geen hars, waardoor het ook chemische stoffen kan verdragen. Het materiaal is krasbestendig en uv-stralen krijgen er geen vat op, dus van verkleuring is ook na verloop van tijd geen sprake. Bovendien is het slijtvaster dan graniet. Zelfs warme pannen kunnen direct op tafel! Bij diverse tafels kunt u een keuze maken uit groot aantal kleuren Dekton.

Dekton is sterk verwant aan keramiek. Het productieproces van Dekton omvat echter ook technieken en ingrediënten uit de glas- en composietindustrie. Onder hoge druk en temperatuur ontstaat tijdens dit proces een ultracompacte massa.

Oppervlaktes en kenmerken van Dekton

Dekton is beschikbaar met zowel een matte, geborstelde oppervlakte (satin) als met een X-gloss hoogglans oppervlakte (gepolijst). Hoewel de twee oppervlaktes een geheel andere uitstraling aan een keuken geven, hebben ze met elkaar gemeen dat ze bijzonder praktische en hygiënische eigenschappen hebben.

Gebruiksgemak en onderhoudstips voor Dekton

Hoewel de eigenschappen enigszins kunnen variëren per afwerking, geldt in het algemeen dat Dekton een uitstekende kras- en hittebestendigheid heeft.
Ook de vlekbestendigheid van Dekton is uitstekend.  Zoals u in het bovenstaande overzicht ook kunt zien is Dekton wel kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.

  • Voor dagelijks onderhoud kunt u uw blad schoonmaken met een vochtige doek of met water en zeep.
  • Gebruik uit hygiëne-overwegingen altijd een snijplankje voor het snijden van etenswaren. Op een werkblad van keramiek of Dekton voorkomt dat bovendien dat uw messen bot worden.
  • Vermijd contact met aceton en met extreem agressieve reinigingsmiddelen zoals metaalreinigers, gootsteenontstoppers en andere corrosieve stoffen.
  • Ga nooit op het blad staan.