Stof

Vanwege de warme uitstraling en het comfort kiezen we steeds vaker voor een stoffen bank, fauteuil of stoel. We onderscheiden drie soorten stof met elk zijn voor- en nadelen en eigenschappen.

Meubelstoffen

Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling, ze geven warmte en comfort. We kunnen meubelstoffen in hoofdzaak opdelen in 3 groepen.
– Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke vezels
– Meubelstoffen gemaakt van synthetische vezels
– Stoffen van een combinatie van beide (ook wel een ‘blend’ genoemd)

Synthetische meubelstof

Synthetische materialen zijn vezels die kunstmatig vervaardigd worden. Voorbeelden hiervan zijn polyester, polyamide en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is. Dat wil zeggen; een synthetische vezel is massief, terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is. Zo’n massieve vezel heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo is de vlekgevoeligheid minder en is de lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels.

De meest gebruikte synthetische materialen voor meubelstoffen zijn polyester en polyacryl.
Voordelen: minder invloed van zonlicht, slijtvast, makkelijk in onderhoud, glanst
Nadelen: niet vochtopnemend, statisch, plooien meer dan een natuurlijke vezel

Natuurlijke meubelstof

Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van materialen uit de natuur, zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is het ademend vermogen en daarmee is de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd.

De meest gebruikte natuurlijke materialen voor meubelstoffen zijn wol en scheerwol. Wol is van nature brandvertragend, heeft een isolerende werking en voelt daardoor warm aan. Daarnaast is wol van nature vettig, wat ervoor zorgt dat het vloeistoffen afstoot.
Voordelen: comfortabel, vochtafstotend, brandwerend, kreukherstellend (minder snel plooien)
Nadelen: gevoelig voor pilling en kan kriebelen

Na het bewerken van bomen en planten zijn delen geschikt voor het vervaardigen van textielvezels zoals katoen, viscose en linnen.
Voordelen: ademend, warmteregulerend, vochtopnemend, natuurlijke uitstraling, minder snel last van pilling
Nadelen: gevoelig voor verkleuring in de zon en plooien meer dan een wolvezel

De eigenschappen, voor- en nadelen, onderhoud etc. zijn erg afhankelijk van welke bekleding u kiest voor uw zitmeubel. Ongeacht welke bekleding u heeft gekozen, u wilt natuurlijk wel dat uw zitmeubel er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien. Om dit te realiseren is het van belang dat u het zitmeubel regelmatig van onderhoud voorziet.

Verkleuring

Belangrijk om te weten is dat bekledingsmaterialen, onder invloed van zonlicht, na verloop van tijd kunnen verkleuren. De mate van de verkleuring is afhankelijk van de stofkwaliteit, de samenstelling ervan en de blootstelling aan dag- en zonlicht. Zo zal een synthetische stof, door de samenstelling ervan, minder snel verkleuren dan een katoenen of linnen stof. Plaats uw zitmeubel bij voorkeur niet in direct zonlicht of dicht bij een warmtebron. Gebruik daarom uw zonwering (ook als u niet thuis bent). Pas op met jeanskleding op uw meubel, vooral op lichte stoffen. Jeans is namelijk een katoen dat gekleurd is met (zeer) slechte kleurstoffen, waardoor een versneld verouderings- en ontkleuringsproces kan optreden. Door wrijving en warmte geeft de kleurstof af, ook als het kledingsstuk vaak gewassen is. Afhankelijk van de kleur kan het eensoort blauwe waas achterlaten die niet of nauwelijks te verwijderen is.

Pilling

Door het heen-en-weer bewegen op uw stoffen zitmeubel kunnen de losse vezeltjes (die tijdens het weefproces ingeweven raken) klitten en losse bolletjes vormen bovenop de stof. De vakterm hiervoor is ‘pilling’. De meest voorkomende is vervuilingspilling. Dit zijn losse vezels van andre producten (plaids, sierkussens etc.) die zich hechten en gaan vervilten en/of verklitten aan vezels van de meubelstof. Pilling is iets dat vooral voorkomt op zitmeubelen met een wollen bekleding. Pilling heeft geen invloed op de kwaliteit van uw zitmeubel. Mocht dit optreden dan kunt u dit gemakkelijk scheren met een daarvoor bedoelde pluizentondeuse. Het gebruik van een pluizentondeuse tast niet de stof aan, maar haalt alleen overtallige vezels weg. Het is belangrijk om geen druk op de tondeuse uit te oefenen, maar deze rustig over de pillingsdeeltjes te laten ‘glijden’. Het pillingseffect is een natuurlijk proces dat vanzelf weggaat. Regelmatig uw bank stofzuigen helpt ook de losse verzeldeeltjes te verwijderen.

Slijtage

Ieder zitmeubel dat bekleed is met een stoffen bekleding zal na verloop van tijd in meer of mindere mate slijtage gaan vertonen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de stof en de intensiteit van het gebruik. Sommige plekken zijn meer onderhevig aan slijtage zoals: de zitvlakken waarop u het meest zit, de armleuningen waaraan u zicht opdrukt bij het opstaan, etc. Wees ook voorzichtig met scherpe voorwerpen. De nagels van uw huisdieren, gespen, hakken en dergelijke kunnen eveneens beschadigingen veroorzaken. Een gebruikelijke stoftest is de Martindale test, waarbij de slijtvastheid van een stof wordt aangegeven. Hierbij oefent een machine ronddraaiende druk uit op een stof, tot er zichtbare pool-uitval wordt geconstateerd of er een optische verandering waarneembaar is aan het doek. De meeste meublstoffen hebben over het algemeen een Martindale die voldoet aan de kwaliteitseisen van meer dan 20.000 Martindale.