Stoffenfilosofie

Meubelstoffen zijn tegenwoordig in alle soorten en varianten verkrijgbaar. Een stoffenfilosofie geeft de verschillen en de voor- en nadelen goed weer.

De soorten vezels onderscheidt zich in twee hoofdgroepen:
De natuurlijke materialen en de (half)synthetische materialen. Combinaties van deze twee zijn uiteraard ook mogelijk. Hiermee combineren we de positieve eigenschappen van de materialen om zo tot nog betere stoffen te komen.

Natuurlijke materialen

(Scheer)Wol
Wol is een dierlijke vezel en afkomstig van het schaap. De vezel van wol is zeer dun en door de schubjes aan de zijkant laat wol zich mooi vervormen en bewerken. Wanneer wol te warm wordt, krimpt het in elkaar of treedt er vervilting op. Daarnaast is wol een sterk materiaal dat zich goed laat reinigen.

Mohair
Mohair vervaardigt men van het haar van de angorageit (zie foto). Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. Deze vezels zijn elastisch, kleurecht en hebben een kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. Deze laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar kan ook krimpen of vervilten.

angorageit

Linnen
Linnen is een zeer sterke, plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant. Door zijn hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. De structuur is grover dan katoen en heeft verdikkingen. Linnen is nog sterker dan katoen.
Zowel katoen als linnen hebben de eigenschap te kreuken en te pletten, maar dat is juist de charme van deze stoffen.

Natuurzijde
Natuurzijde wordt vervaardigd uit het coconspinsel van de zijderups (zie foto). Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat.

zijderups

Katoen
Katoen winnen we uit het vruchtpluis van de katoenplant (zie foto). Na het plukken en het verwijderen van de zaden, spint men het katoen. Katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit is snel en goed waarneembaar.

Stoffenfilosofie

(Half)synthetische materialen
Naast synthetische vezels hebben we ook nog halfsynthetische vezels. Deze zijn gemaakt van 100% natuurlijk materiaal maar worden chemisch geproduceerd.

Viscose
Viscose is een halfsynthetisch materiaal en wordt vervaardigd uit vezels van houtcellulose. Het is een goedkope maar minder sterke vezel. Daarom vermengt men het vaak met katoen. Andere nadelen van viscose zijn dat het erg brandbaar is en dat het gevoelig is voor aanraking en vocht. Andere vezels in deze categorie zijn: Modal en Acetaat.

Polyamide, polyester, polyetheen, polypropylene, polyacryl, polyurethaan-elastomeer, chloorvezel
Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten van de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. Deze synthetische vezels zijn sterk, lichtecht en bezitten een hoge slijtvastheid.

De bewerking van stoffen

Poolstoffen
De poolstoffen behoren tot de sterke soort. Hierbij moet u denken aan veloursstoffen; mohair, wollen, synthetische, linnen en katoenen velours. Een poolstof is een van de sterkste stoffen die we kennen. Bij intensief gebruik is een levensduur van 15 jaar en langer heel gewoon. Een eigenschap van velours is het vleugen. Als de stof nieuw is, staan de poolhaartjes evenwijdig overeind aan elkaar. Zodra de
velours in gebruik genomen wordt zullen die poolhaartjes op delen die regelmatig onder druk komen te staan iets van richting ten opzichte van elkaar veranderen. Bij glanzende vezels zal er op die delen een veranderde lichtinval ontstaan. Dit effect noemt men “vleugen” en is iets anders dan pletten.

Platweefsels
Onder platgeweven stoffen vallen moderne (wollen of synthetisch) stoffen. Er is veel keuze op dit gebied. Grote of kleine dessins, strepen, ruiten, figuren, bloemen, enzovoort. Platweefsels zijn erg populair. Alle bekende ontwerpers werken er wel mee. Kvadrat, de Ploeg, Gabriel en Fanny Aronson zijn bekende merken in dit segment. Platweefsels hebben een minder lange levensduur dan poolstoffen. Omdat er kunstvezels aan worden toegevoegd kan dit worden verlengd. Over het algemeen zijn ze ook minder gemakkelijk te reinigen. Wat de sterkte van een bepaald weefsel betreft: een stevig weefsel van goed getwijnde garens is sterker dan een los geweven weefsel van minder sterk getwijnde garens.

Goblins
Gedessineerde platweefsels duiden we veelal aan onder de verzamelnaam “Gobelins”. Er is een bijzonder groot aanbod van zeer fraaie en decoratieve stoffen. De synthetische gobelins gaan langer mee dan de katoenen varianten. Katoenen gobelins kunnen slecht tegen zonlicht en verkleuren daardoor vrij snel. Zogenaamde “gekleurde” gobelins, dus gobelins waarbij achteraf de kleuren van het dessin met spuit of stempel zijn aangebracht kunnen slecht tegen vocht.

Jacquards
Dit zijn vaak de mooiste meubelstoffen. Doordat elke draad apart geweven kan worden ontstaan in jacquard stof vaak de mooiste patronen. Deze langzame weeftechniek maakt deze stoffen vaak erg kostbaar terwijl de levensduur veelal beperkt is.

Non-wovens/microweefsels
Dit is een verzamelnaam voor bekledingsmaterialen die grotendeels worden vervaardigd uit microfibers van polyester en polyether. Deze vezels weven we niet, maar via een scheikundig proces verbinden we ze aan elkaar. Hieruit ontstaat een product met een buitengewone zachtheid en hoge lichtechtheid. Een ander voordeel van microweefsels is dat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Een nadeel voor rokers is dat er vrij snel brandgaatjes in de stof kunnen ontstaan.

Alcantara
Alcantara is de meest bekende microvezelstof. Enkele jaren geleden heeft deze een geheel nieuwe dimensie gegeven aan de wereld van bekledingsmaterialen zowel bij meubels als in de auto-industrie. Het is een Japanse uitvinding, maar de stof maken ze in Umbrië in Italië. Alcantara is een prachtig product maar heeft enkele jaren geleden problemen gehad in het productieproces. De vezels werden te heet verlijmd en dit had het zogenaamde pillen na enkele jaren gebruik tot gevolg.
Andere non-wovens zijn: Lamous, Courtisane, Zorine, Alcamara en Like Suède.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder