Keramiek

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, met klei als hoofdbestanddeel, dat onder extreem hoge druk wordt geperst en vervolgens op hoge temperatuur wordt gebakken.

Keramische bladen

Werkbladen van keramiek zijn sterk in opkomst. Niet zo vreemd, want keramische bladen hebben uitermate praktische eigenschappen en het groeiende assortiment speelt knap in op actuele trends.

Wat is keramiek?

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, met klei als hoofdbestanddeel, dat onder extreem hoge druk wordt geperst en vervolgens op hoge temperatuur wordt gebakken. Het is een doorontwikkelde versie van het materiaal dat bekend is uit de tegelbranche, maar dan beschikbaar in afmetingen waarvan bladen op maat geproduceert kunnen worden. Keramiek is doorgaans erg constant van kleur, maar door de natuurlijke basisstoffen zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten.

Een aantal van de populairste tafels uit de onze collectie is verkrijgbaar in keramiek. Een keramisch blad is zeer hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en is het een 100% natuurlijk product. Dit betekent dat uw keramiekblad hier en daar kleurverschillen, pigmentvlekken, oneffenheden, puntjes op het blad of (afhankelijk van de lichtinval) strepen kan bevatten. Ook kan het zijn dat uw keramiekblad afwijkt van de staal of het showroomexemplaar dat u gezien heeft, bijvoorbeeld in glansgraad, de structuur van de aders of in de opbouw van het aantal lagen keramiek.

Keramiek is sterk verwant aan Dekton.

 

Materiaaleigenschappen Dekton en keramiek

Gebruiksgemak en onderhoudstips voor keramische bladen

Hoewel de eigenschappen enigszins kunnen variëren per afwerking, geldt in het algemeen dat keramiek een uitstekende kras- en hittebestendigheid heeft. Ook de vlekbestendigheid van keramiek is uitstekend. Zoals u in het bovenstaande overzicht ook kunt zien is keramiek wel kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.

  • Voor dagelijks onderhoud kunt u uw blad schoonmaken met een vochtige doek of met water en zeep.
  • Gebruik uit hygiëne-overwegingen altijd een snijplankje voor het snijden van etenswaren. Op een werkblad van keramiek of Dekton voorkomt dat bovendien dat uw messen bot worden.
  • Vermijd contact met aceton en met extreem agressieve reinigingsmiddelen zoals metaalreinigers, gootsteenontstoppers en andere corrosieve stoffen.
  • Ga nooit op het blad staan.