Leder

Leder is een vaak gekozen bekleding van banken, fauteuils en stoelen. Er zijn meerdere soorten leder te onderscheiden met ieder zijn voor- en nadelen. Wij helpen u graag om tot een juiste keuze voor uw meubel te komen.

Leder

Leder is zoals bekend een natuurproduct. De huid van het levende dier is daarom gevoelig voor beschadigingen, zoals bijvoorbeeld afwijkingen in de vorm van littekens, insectenbeten of andere onzuiverheden. Ondanks dat de leverancier zijn uiterste best doet deze onzuiverheden te vermijden, kan het voorkomen dat u een van de bovenstaande producteigenschappen tegenkomt op uw zitmeubel. Dit vormt geen reden voor reclamatie.

Een eigenschap die eveneens bij leer hoort is, dat het (uit) rekt na verloop van tijd. Op plekken waar u veel zit, rekt het leer uit, de omliggende delen zullen dit in mindere mate tonen. Het gevolg is, dat er zichtbare plooien in uw meubel ontstaan. Wederom is dit een eigenschap die niet te voorkomen is en hoort bij leer.

Uw leren zitmeubel kan uitdrogen door té droge lucht. De lucht is te droog als deze onder de luchtvochtigheidsgraad van 40% komt. Uitgedroogd leer is gevoeliger voor invloeden van buitenaf. U kunt de luchtvochtigheid op peil houden met een luchtbevochtiger. U kunt er ook voor kiezen om het leer te verzorgen met het daarvoor geadviseerde onderhoudsmiddel. Naast het voorkomen van uitdroging zorgt u er zo ook voor dat het leder soepel blijft. Informeert u hiervoor bij ons.

Vol-Aniline leder

Een van de fraaiste én duurste leersoorten is het volnerfleer, dat beter bekend staat als anilineleder. Anilineleder is de meest natuurlijke vorm van meubelleder en heeft over het algemeen géén beschermlaag. Omdat hierdoor insectenbeten en andere oneffenheden beter zichtbaar zijn, komt slechts 10% van alle huiden in aanmerking voor de verwerking tot anilineleder. Het leer voelt uitermate prettig aan, maar doordat de beschermlaag meestal ontbreekt, is het leder erg gevoelig voor verkleuring en kan vuil doordringen tot in de poriën van de huid.

Semi-Aniline leder

Semi-aniline leder is een leersoort waarbij de meeste natuurlijk kenmerken, zoals de nerf, nog zichtbaar zijn door de dunne beschermlaag. Dit type leer voelt zacht aan en is iets beter beschermd dan het vol-aniline leder, maar is nog steeds vatbaar voor verkleuringen en vuil.

Gedekverfd leder

Bij gedekverfd leder wordt de huid door en door geverfd. Dit zorgt ervoor dat de verflaag doordringt in de poriën van de huid. Na de kleuring wordt de huid voorzien van een niet doorzichtige finish, waardoor de natuurlijke kenmerken, zoals de nerf van het leer, maar ook de natuurlijke oneffenheden minder opvallen. Door de finishlaag kan de onderzijde van het leer een andere kleur hebben dan de bovenkant van de huid. Het voordeel van gedekverfd leder is, dat dit leer extra bescherming biedt tegen vuil, minder vatbaar is voor verkleuringen door daglicht en hierdoor erg praktisch is in gebruik.

lederfilosofie

Geschuurd leder

Geschuurd leder is onbeschermd en heeft een natuurlijke en open structuur. Doordat de nerfzijde aan de onderkant zit, kan het zijn dat er “kronkels” op het leer te zien zijn op de plaatsen waar voorheen de aderen liepen. Geschuurd leer zal naar verloop van tijd gebruikssporen vertonen. Door het gebruik van een zitmeubel in geschuurd leder zal het leer vet worden. Geschuurd leer is erg gevoelig voor verkleuring en er kan vuil doordringen tot in de poriën van de huid.