Vegan Leer

Wat weten we al over vegan leer? Vegan leer is een goed alternatief voor origineel leer wanneer u bewuster wilt leven.

Vegan leer: de verschillende soorten

Wat weten we al over vegan leer? Vegan leer is een goed alternatief voor origineel leer wanneer u bewuster wilt leven. Origineel leer wordt in veel gevallen chemisch gelooid en maakt voor de productie gebruik van dierlijke materialen. Vegan leer kan worden gemaakt van natuurlijke materialen. Er zijn veel verschillende soorten type vegan leer en er komen steeds meer bij.

Waarom vegan leer?

Voor de productie van leer wordt de dierenhuid van koeien, varkens, herten en soms krokodillen of slangen gebruikt. Wanneer u een plantaardige levensstijl leidt, is het kopen van deze producten dan ook geen optie. Om toch mooie en fijne meubels, schoenen, tassen, jassen te kunnen kopen, is vegan leer een goed alternatief. Per type vegan leer zijn er echter wel verschillen wat betreft de belasting voor het milieu.

Bert Plantagie Mister T actieprijs

Verschillende vegan leer soorten

PU/PVC/PE
Op dit moment wordt voor de productie van vegan leer vaak gebruik gemaakt van polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) of polyester (PE). Goed om te weten is dat dit type vegan leer niet per se duurzaam is, door het vele gebruik van water. Er wordt echter geen gebruik gemaakt van dierlijke materialen. Het vegan leder Gaucho wat wij in de collectie hebben is een makkelijk te reinigen microvezelstof met een lederlook (van kunstvezels) met alle prettige eigenschappen van textiel, zoals het ademende karakter.

De ontwikkeling staat niet stil en er wordt ook al geexperimenteerd met de onderstaande materialen om plantaardig leer te maken:

Appel
Appelleer wordt gemaakt door gefermenteerde appelschillen die anders zouden worden weggegooid. Een merk dat zich bezighoudt met de productie en het gebruik van appelleer is het schoenenmerk Konrads. De sneakers van dit merk zijn niet van echt leer te onderscheiden!

Mango
Zo maakt het Nederlandse Fruitleather leervellen uit mangovezels. Zo dragen ze niet alleen bij aan een duurzamere leerindustrie, maar gebruiken ze ook nog eens grondstoffen die anders weggegooid zouden worden.

Cactus
In Mexico ontwikkelden twee vrienden vegan leer gemaakt van cactus, de nopalcactus om precies te zijn. Het fijne aan dit type vegan leer is dat het minstens tien jaar meegaat, makkelijk schoon te maken en ademend is. Een super goed alternatief voor origineel leer dus.

Ananas
Dit type vegan leer wordt gemaakt van de cellulose vezels uit bladeren van ananasplanten. Ananasleer wordt ook wel Piñatex genoemd en wordt door veel grote merken gebruikt, waaronder H&M en Hugo Boss.

Paddestoel
Dit type vegan leer is te vergelijken met suède en wordt gemaakt door een specifieke paddestoel. Deze hebben de ontwikkelaars in een bepaalde vorm laten groeien, waardoor het gebruikt kan worden voor de productie van kleding.

Onderhoud vegan leder

Complete onderhoudsset voor kunstleer.
De Sedicur® set, bevat alles wat je nodig hebt om je kunstleer te onderhouden! De Sedicur® reiniger is een krachtig genoeg om de meeste in water oplosbare, olie- en vethoudende vervuilingen gemakkelijk te verwijderen. De Sedicur® hydro fluid houdt het vegan leer soepel. Deze is te verkrijgen bij LCK.

Sedicur voor vegan leder