Duurzaamheid
Over smaak valt te twisten, maar wij vinden een meubel pas “mooi” als alles klopt, van binnen en van buiten. Daarom streven we naar duurzamere oplossingen, met een minimale ecologische voetafdruk en maximale transparantie.
Wij werken dan ook samen met leveranciers die kwalitatief hoogwaardige materialen gebruiken en duurzaamheidsdoelen hebben gesteld. Duurzaamheid begint met het maken van goede producten met een lange levensduur en die de natuur en milieu zo min mogelijk belasten. Met aandacht ontworpen en ontwikkeld, met zorg geproduceerd met hoogwaardige materialen. Zo kunnen onze meubelen het interieur heel lang, soms decennialang, verfraaien.
Onderstaand, een greep uit onze keuzes. Dit zijn de eerste stappen naar duurzaam wonen. We proberen dit snel uit te breiden ook met hulp van onze leveranciers.
Een greep uit onze duurzame keuzes
Made in Europe
Onze meubels met het label CASE worden in Oirschot vervaardigd. Meubels die wij inkopen worden volledig in Europa geproduceerd. Op die manier minimaliseren we samen de afgelegde afstand en kunnen we oog houden op de kwaliteit en indirect op de arbeidsomstandigheden en milieuomstandigheden.
De meubelmakerij
In onze meubelmakerij werken we onder andere met massief hout en met plaatmaterialen.Winning en productie van hout kosten weinig energie en veroorzaken weinig CO2 uitstoot.
Een van de grootste voordelen van het gebruik van massief hout is de duurzaamheid en opslag van CO2. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen houten meubels tientallen jaren meegaan zonder tekenen van slijtage of veroudering te vertonen.
MDF is een plaatmateriaal dat wordt gemaakt uit geperste houtvezels. Het nadeel van houtvezels in vergelijking met massief hout is dat de koolstofdioxide niet in het hout opgeslagen blijft en vrijkomt wanneer het wordt versnipperd. Toch is het materiaal relatief duurzaam omdat het lang meegaat, zelfs bij intensief gebruik. Daarom houden we het nu in onze collectie terwijl we blijven zoeken naar alternatieve materialen.
Brikettenpers
In onze meubelmakerij ontstaan bij het schaven van hout veel krullen. Deze worden door de motafzuiging weg gezogen en komen in een zogenaamde brikettenpers terecht. Deze perst er onder hoge druk, zonder toevoeging van lijm, briketjes van. In onze gecertificeerde haardkachel van Harrie Leenders stoken wij deze op. Doordat het hout zo mooi droog is, branden ze heel mooi en geven bijna geen as. Wij verstoken hierdoor minder aardgas en “vergroenen” dus ons afval.
LED verlichting en een wit dak
Uiteraard hebben we in ons hele pand (winkel, meubelmakerij, spuiterij en magazijn) LED verlichting aangebracht. Ook hebben we recent een nieuw dak op het hele pand laten leggen met een dikke laag isolatie en dakbedekking met witte toplaag. Een wit dak warmt door de zon op tot maximaal 40 graden. Een zwart dak kan door de zon wel opwarmen tot 80 graden. Een aardig verschil! Door dit verschil is de binnentemperatuur van ons pand met het witte dak wel 3 tot 5 graden koeler.
Vervoer en verpakkingsmateriaal
Afleveren doen we met eigen vervoer. Dat scheelt veel (onnodige) kilometers voor het inhuren van een vervoerder, die eerst bij ons de meubels op moet komen halen en ze dan naar de klant moet brengen. De meubels die door ons zelf vervaardigd worden, verpakken wij niet in plastic of karton, maar wij werken met meubeldekens. Dit zijn herbruikbare, duurzame en sterke dekens, die niet snel slijten doordat ze voor een groot deel uit katoen bestaan. Verpakkingsmaterialen van bezorgde meubels van onze leveranciers nemen we ook weer mee terug om zelf te scheiden. Inmiddels beschikken we ook over een volledig electrische bedrijfsauto die we opladen met onze eigen zonnepanelen.
FSC en PEFC
Onze houtleveranciers zijn FSC en PEFC gecertificeerd. Dit zijn internationale keurmerken met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Deze keurmerken garanderen dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt.
Onze leveranciers en duurzaamheid
2.500 bomen gepland in de bedrijfsbossen van Bert Plantagie
2.500 bomen worden er in 2023 geplant in de bedrijfsbossen van onze leverancier bert plantagie door Trees for All in Leersum en Madagaskar. Bomen verbeteren de biodiversiteit en luchtkwaliteit. Ze dragen bij aan de leefbaarheid en compenseren onze CO2-uitstoot voor een aanzienlijk deel. Goed om te weten: het hout dat zij voor hun meubels gebruiken, komt uit productiebossen, die beheerd worden door derden, die zorgen voor voldoende aanwas.
Groene stoelen in tientallen kleuren
Naast het ontwikkelen van nieuwe producten, bekijken veel leveranciers bestaande modellen op een andere manier. Ze verwijderen alles wat overbodig is en vervangen traditionele onderdelen en materialen door milieuvriendelijke alternatieven. Zo hebben ze bijvoorbeeld bij bert plantagie de Kiko Green gecreëerd, met kokosvezel en latex in plaats van schuim, een houten schaal als kern die FSC-gecertificeerd is en nog vier duurzamere stoffen om uit te kiezen.
Hergebruik van grondstoffen
Bij stoffenleverancier de Ploeg geven ze de voorkeur aan hernieuwbare materialen en doen steeds meer aan recycling en upcycling. Zo hebben ze onder andere stoffen in collectie, die gemaakt zijn van gerecycled plastic uit de oceaan, maar ook van gerecyclede post-consumer petflessen. Daarnaast is de Ploeg ook nog ISO 14001 en 9001 gecertificeerd. Kvadrat werkt al geruime tijd met gerecyclede stoffen.
Innovatie in materialen
Een voorbeeld van een innovatief produkt is Dekton®. Dit is een CO2 neutraal product gedurende zijn hele levenscyclus. Dekton en Keramiek zijn daarnaast kleurvast en duurzaam vanwege de lange levensduur zonder onderhoud. Dit wordt tegenwoordig veel gebruikt als tafelblad of werkblad.
Fenix HPL (High Pressed Laminate) is ook een innovatief materiaal gemaakt van papier en thermohardende hars. Het is relatief duurzaam, mede dankzij de zelfherstellende eigenschappen van het materiaal. Eettafels van HPL hebben dan ook een lange levensduur. Helaas is er voor de productie van HPL wel veel papier nodig.