Catellani & Smith

In 1989 werd Catellani & Smith opgericht, een Italiaans verlichtingsmerk dat exclusieve ontwerpen op de markt brengt. Een grote inspiratiebron voor het merk is het zon- en maanlicht, dat in de designs onder andere wordt weergegeven door een gouden kleurgebruik.

Catellani & Smith

In 1989 werd Catellani & Smith opgericht, een Italiaans merk voor verlichting dat exclusieve ontwerpen op de markt brengt. Een grote inspiratiebron voor het merk is het zon- en maanlicht. Dat wordt in de designs onder andere weergegeven door een gouden kleurgebruik.

Zelf omschrijft Catellani & Smith haar werk als volgt: “De lichtbron verspreidt licht. Wij maken de lamp die vorm geeft aan dat licht”.

Met liefde ontworpen, met de hand gemaakt.

Zoals wel meer ontwerpers van exclusieve verlichting uit Italië, worden de prachtige ontwerpen van Catellani & Smith uitsluitend met de hand vervaardigd. Huisontwerper en oprichter Enzo Catellani vergaarde zijn eerste roem in 1989, toen hij als jong talent op de befaamde Frankfürter Messe pers en publiek versteld deed staan van zijn verfijnde ontwerpen op lichtgebied.


Omdat elke lamp zeer toegewijd wordt gefabriceerd kunnen onderling zelfs kleine vormverschillen optreden. Geen enkel model is hetzelfde door het exclusieve handwerk, waardoor eventueel kleine onregelmatigheden kunnen optreden. Dit moet u echter niet zien als gebreken, maar als een onomstotelijk bewijs van eerlijk handwerk van Italiaanse signatuur. Het zijn heuse huzarenstukjes waar urenlang aan is gewerkt. Ieder model is vervaardigd van topkwaliteit materialen en wordt uitvoerig getest vanwege de hoge kwaliteitsstandaard.

Geschiedenis

Over de ontstaansgeschiedenis van dit Italiaanse designmerk doen meerdere verhalen de ronde, eigenaar Enzo Catellani blijft zich daarover in lengte van jaren in nevelen hullen. De vaakst gehoorde vertellingen zijn dat Logan Smith de naam van het paard van Enzo was, maar ook dat hij de Britse architect Logan Smith in 1985 ontmoette op de kunstacademie en alhier gezamenlijk de eerste stappen op het pad van lichtdesign zetten.

Wat de waarheid ook mag zijn, feit is dat Catellani & Smith zich al jarenlang in de top van het avant-gardistisch lichtdesign begeeft. Als rode draad geldt dat er veel wordt gewerkt met flexibele delen. De vier bekendste modellen, die jarenlang zijn geproduceerd, zijn de klassiekers Stchmoon, de Oro, de Fil de Fer en de Sistema Macchina Della Luce.

Design lampen

De lampen van Catellani & Smith begeven zich dan ook op het snijvlak van beeldende kunst en lichtdesign. Enzo is een begenadigd lichtkunstenaar, overal ter wereld staan kunstzinnige licht-installaties op bijvoorbeeld pleinen en vijvers, die de uniciteit van een lichtdesigner als Enzo Catellani illustreren.

De verlichting van Catellani & Smith kenmerkt zich zoals gezegd door het handgemaakt vakwerk. Op ambachtelijke wijze worden in ateliers met gespecialiseerde vakmensen Catellani’s ontwerpen tot een goed einde gebracht. Wie de trotse eigenaar is van een echte Catellani & Smith, kan dan ook stellen dat hij echt iets bijzonders in huis heeft. Van serieproductie is door de speciale opzet van het bedrijf geen sprake.

Naast Catellani & Smith hebben we ook verlichting van Ztahl, Dome Deco, Haans Lifestyle en Pode by Leolux in de collectie.