Bree’s New World

Met de design stoelen van Bree’s New World biedt Kees Verhouden Meubelen u een zeer uitgebreide collectie design eetkamerstoelen waarbij veelzijdigheid en een origineel ontwerp centraal staan.

Veelzijdige, gedurfde design meubels van Nederlandse bodem

Bree’s New World is een modern ontwerpbedrijf en fabrikant van eigentijdse meubelen. Bij Bree’s zetten ze in op lef en veelzijdigheid. Ze willen zich niet beperken tot één type interieur, wat hun werk uitdagend en allesbehalve saai maakt. Het resultaat is een zeer uiteenlopende, gedurfde meubelcollectie, zowel qua ontwerp als qua materiaalgebruik. Strak, modern, industrieel, design, organisch, retro of landelijk, al deze termen zijn min of meer wel van toepassing op hun meubelen. Ze houden van meubeltrends, zonder hun karakter te verliezen.

Een groot deel van de Nederlandse meubelindustrie heeft haar productiefaciliteiten uit kostenoverwegingen grotendeels moeten verplaatsen naar goedkopere productielanden. Een steeds groter deel van de meubelen die in Nederland worden verkocht, wordt niet meer in Nederland geproduceerd. Bree’s New World is er trots op dat veruit het grootste deel van hun productie nog steeds in Nederland plaatsvindt. Bree’s werkt uitsluitend met de beste materialen.

 


De geschiedenis van Bree's New World

In Elseviers Encyclopedie van 1968 stond Vlaardingen bekend om zijn haringvisserij en meubelindustrie. Niet toevallig. Van oudsher was Vlaardingen een vissersstad, ooit zelfs de grootste haringhaven van Europa. Om de houten tonnen te produceren die nodig waren om de haringen in te verpakken, waren tientallen kuiperijen in Vlaardingen actief. Er was geen bedrijfstak zo wisselvallig als de visserij. Het lag voor de hand dat in voor de visserij minder drukke tijden, alternatieve houtbewerkingen plaatsvonden. Er was hout, er waren machines en er waren mensen die met die machines om konden gaan. Zo ontstond in Vlaardingen een flink aantal meubelfabrieken. Een anekdote uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die dit verband tussen meubelindustrie en haringvisserij onderstreept, gaat over mijn beide grootvaders. De één was haringhandelaar, de ander meubelfabrikant.

Om haring te verkopen was grootvader Van Bree afgereisd naar Polen, waar hij op de terugreis tegen een uiterst goede prijs, een prachtige partij Frans eiken cognacvaten kocht. Hij wilde deze vaten gebruiken om haring in te verpakken voor zijn klanten in Noord-Amerika. De kuipers in de haringpakkerij ontraadden hem dit te doen, aangezien de haring dan naar cognac zou gaan smaken. Uiteindelijk werden deze vaten toen gebruikt om meubelen van te maken. De aangestelde verkoper van deze meubelen heette Jaap Ouwenbroek, wiens dochter later trouwde met de zoon van die haringhandelaar Van Bree. Dit verhaal van de cognacvaten stond aan de basis van het ontstaan van Ouwenbroek's meubelfabriek, de voorganger van Bree’s New World.

Leen van Bree, directeur Bree's New World