Bamboe bedlinnen

De kans is groot dat uw beddengoed gemaakt is van katoen. Het kan zijn dat u satijnkatoen of flanel hebt, of zelfs zijde als u een romantisch type bent, maar heeft u ooit gehoord van bamboe dekbedovertrekken?

Waarom bamboe?

In 2001 ontdekte de Beijing University een manier om de stof te produceren uit de vezels van bamboeplanten. De vezels van de bamboe worden, door middel van een puur natuurlijk proces, omgezet in stoffen die er satijnachtig uitzien en zeer zacht aanvoelen. Het buitengewone comfort van het bamboe beddengoed wordt versterkt door de sterke absorberende eigenschappen om vocht weg te voeren uit het lichaam, het textiel houdt u droog en comfortabel tijdens het slapen. Mensen met een gevoelige huid zullen merken dat beddengoed opvallend glad, niet-schurend en hypo-allergeen is.

Bamboetextiel groeit in populariteit door de vele unieke eigenschappen en is vele malen duurzamer dan de meeste textielvezels. De internationale trendy modewereld verwacht een nieuwe high tech revolutie van dit bijzondere textielproduct vanwege de talloze voordelen boven katoen.

Bamboe bedlinnen

De voordelen van bamboe op een rij:

Ultrazacht

Bamboe voelt aangenaam zacht aan en heeft het luxueuze gevoel van zijde en kasjmier. Bamboestof is zachter dan katoen en dat merk je gelijk als je de verpakking opent. Door het ronde en gladde oppervlak van een bamboevezel werkt bed- en badtextiel van bamboe niet irriterend op de huid.

Anti-bacterieel en hypo-allergeen

Producten gemaakt van bamboe zijn anti-bacterieel. Het unieke aan bamboe is dat de plant zelf een antibacteriële stof aanmaakt, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn zoals pesticiden en kunstmest om bamboe te laten groeien. Dit in tegenstelling tot de katoenteelt dat erg belastend is voor het milieu omdat er veel water, pesticiden en kunstmest wordt gebruikt. De Japanse Textiel Inspectie Association heeft aangetoond dat zelfs na 50 wasbeurten de antibacteriële werking van bamboe voor meer dan 70% behouden blijft.

Bamboe is van nature hypo-allergeen en daardoor is dit de ideale stof voor mensen met een gevoelige huid of allergieën en dus ook voor bijvoorbeeld kindjes met eczeem of baby´s. Tevens is bamboe van nature resistent tegen huisstofmijt en voorkomt vorming van schadelijke bacteriën en schimmels.

Absorberend, ademend en thermoregulerend

Elke nacht verliest u gemiddeld ongeveer een halve liter vocht. Een groot deel van dit vocht wordt opgenomen door het beddengoed. Vocht bevordert de groei van huisstofmijten en schimmels. Daarom is het belangrijk dat u slaapt onder beddengoed dat voldoende ademt en transpiratievocht afvoert. De bamboevezels hebben een sterk absorberende gaatjesstructuur waarmee het weefsel 2x sneller vocht en transpiratie opneemt dan katoenen bed- en badtextiel. De ademende structuur van de stof biedt een verkoelend effect in de zomer en in de winter voelt de bamboestof warmer aan dan katoen. Bamboestof past zich aan aan uw lichaamstemperatuur. Bovendien is het antistatisch, waardoor het niet aan de huid kleeft bij warm weer.

Gemakkelijk te onderhouden

Door de natuurlijke eigenschappen van de bamboevezel is bamboetextiel geurbestendig en daardoor blijft u beddengoed langer fris en schoon. Dat betekent minder vaak wassen en dus goed voor het milieu.

Daarnaast wordt de was al schoon bij 30˚C. De bamboeplant maakt zelf een stof aan die antibacterieel is. Deze eigenschap blijft behouden als de vezels worden gebruikt voor het vervaardigen van textiel. Bamboe hoeft hierdoor maar op 30 graden gewassen te worden. Op 60 graden wassen is alleen maar nodig om huisstofmijten te doden. Huisstofmijt komt niet voor in bamboe bed- en badtextiel. Minder heet wassen spaart je een hoop water en energie, en is dus lekker groen! En tot slot: de huidige wasmachines en wasmiddelen toveren vlekken op 30 graden al weg, waar vroeger 60 graden nog nodig was voor een onberispelijk schone was.

Bamboe is een erg ecologische verantwoorde keuze

Bamboe is de snelst groeiende plant (grassoort) ter wereld, het groeit meer dan een meter per dag! De plant wordt vooral in China en Taiwan geoogst. Het heeft geen of weinig bestrijdingsmiddelen nodig tegen insecten, virussen, onkruid en schimmels. Bamboe heeft aan kunstmatige beregening geen behoefte en krijgt wat het nodig heeft uit natuurlijke regenval. Dit in tegenstelling tot katoen; bij de productie van katoen is kunstmatige beregening extreem hoog. De bamboevezel wordt 100% biologisch afgebroken in de bodem door micro-organismen en zonneschijn. Het afbraakproces veroorzaakt geen verontreiniging van het milieu.

Voor het maken van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt. Van een plant kan dus elk jaar worden geoogst zonder de moederplant onherstelbaar te beschadigen. De oude bamboewortels blijven in leven en houden zo de vruchtbare aarde op haar plaats. De vezels die worden gebruikt ondergaan geen enkele chemische bewerking, ze worden geplet en eenvoudigweg gestoomd. Hiervan worden draden gesponnen, waarvan het textiel wordt geweven.

Moso bamboe

De bamboesoort die wordt gebruikt voor textiel heet Moso bamboe. Moso bamboe is de belangrijkste bamboe in China. Het beslaat ongeveer 3 miljoen hectare grond (ongeveer 2% van de totale Chinese bosgebied). Dit is niet het type bamboeplant die panda’s eten.

Het draagt bij aan CO2 reductie

Een ander voordeel van bamboe is dat het een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof geeft in de atmosfeer, meer dan bomen. Het planten van bamboe draagt sterk bij tot het verminderen van het niveau van koolstofdioxide (CO2) in de lucht en het verminderen van bodemerosie. Het enorme wortelstelsel van bamboeplanten maakt hen een uitstekende keuze voor het planten in hoge erosie gebieden zoals oevers en gebieden met modderstromen. Ze zijn ook geschikt voor gebieden die te kampen hebben met hevige aantasting van de bodem en ontbossing.

De bamboe vezel wordt geprezen als “de natuurlijke, groene en eco-vriendelijke nieuwe type textiel van de 21ste eeuw”.

Kent Bamboe ook nadelen?

Als u eenmaal de zuivere zijdezachte comfort van bamboe beddengoed heeft ervaren, wilt u niet meer onder iets anders slapen. Er is geen fijnere stof om uw slaap te verbeteren.

Bij de eerste wasbeurten krimpt (5-8%) bamboe meer dan katoen. Een aantal fabrikanten, waaronder onze bron, houden hier al rekening mee. Het is aan te bevelen het beddengoed te wassen met een biologisch wasmiddel bij een temperatuur van 30 graden en niet te drogen in de droger.

Bron: Sensadilusso.nl

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder