De aanschaf van een eethoek

Het kopen van een eethoek lijkt een eenvoudige zaak. Om optimaal plezier te hebben van deze aankoop is het raadzaam enkele voorbereidingen te treffen alvorens een meubelwinkel te betreden.

Tafels zijn er in diverse varianten (rechthoek, vierkant, rond, ovaal) en diverse materialen, zoals hout, keramiek of Dekton. Zitmeubilair is er ook in verschillende uitvoeringen en we onderscheiden in deze aflevering stoelen zonder armleuning en stoelen met armleuning.

Afmeting

Als eerste is het belangrijk om te weten wat de afmeting van de tafel mag zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van het interieur en van het aantal stoelen die erbij worden geplaatst. Het aantal bepaalt de maat tussen de poten. Voor een stoel geldt minimaal 50 cm ruimte. Voor 3 stoelen naast elkaar is dat dus 150 cm + dikte van de poot + eventuele overstek. In praktijk komt het er dus op neer dat de lengte van de tafel meer moet zijn dan 180 cm. Voor stoelen met armleuning is minimaal 65 cm nodig. De tafel moet dan dan 220 cm of langer zijn.

Pedro en Kiko

Hoogte

De hoogte van de tafel is ook erg belangrijk want deze is afhankelijk van de hoogte van de stoel. Dit moet goed op elkaar afgestemd zijn voor comfortabel zitten. Gemiddeld is de tafel vaak 30 cm hoger dan het zitvlak van de stoel. Stoelen zonder armleuning zitten wat actiever en daardoor is de tafel vaak iets hoger vergeleken bij stoelen met armleuning die wat passiever en lager zitten. Voor een stoel zonder armleuning moet de tafelhoogte (bovenkant blad) vaak 76 of 77 cm zijn en voor een stoel met armleuning 74 of 75 cm

De tafelbreedte wordt meestal op 100 cm gehouden bij een tafel vanaf lengte 180 cm. Dit is een prettige maat voor een diner maar ook als werktafel. Een en ander is natuurlijk wel weer afhankelijk van ruimte.

De aanschaf van een eethoek

Met of zonder armleuning

Kenmerken van een stoel zonder armleuning:

  • een actieve zit
  • minder ruimte nodig om op te staan
  • gemakkelijk voor kinderen
  • tafel kan kleiner zijn

Kenmerken van een stoel met armleuning:

  • een passieve zit
  • heerlijk natafelen
  • vereist een iets grotere tafel
  • gemakkelijk te integreren bij de zithoek, met een comfortabele zit

Kameleon

Met of zonder wielen?

Tegenwoordig zijn er wieltjes te verkrijgen die voor alle vloeren geschikt zijn. Bij een stoel met armleuningen hebben wielen als voordeel dat je gemakkelijk kunt opstaan als je aan tafel zit. In praktijk worden deze stoelen vaak voorzien van wielen en stoelen zonder armleuning in mindere mate. De hoogte van een stoel met of zonder wielen is overigens exact gelijk.

Altijd geldt natuurlijk dat je met de voeten de grond moet kunnen aanraken. Vaak kunnen de poten van zitmeubilair ingekort worden zodat dit eventuele probleem is opgelost.

Stoelen  moeten onder de tafel geschoven kunnen worden. Met een kapregel of la onder de tafel passen stoelen met armleuningen  er vaak niet onder. Om de stoelen mooi te houden; let bij het aanschuiven dan op dat ze niet helemaal tegen de rand komen. Na verloop van tijd tekent het blad zich namelijk af in het leder of stof. Zonde!

Bij de aanschaf van een eethoek geldt in ieder geval dat je de combinatie bij elkaar moet zetten en zelf “het zitten” moet ervaren. Koop je de tafel en de stoelen in verschillende winkels, neem dan de stoel mee naar de zaak waar je de tafel gaat kopen. Ga alleen voor optimaal zitcomfort!

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder