Het symbool “De Grote Stoel”

“De Grote Stoel” in Oirschot. Wie kent hem niet? Bezoek je Oirschot, dan heb je de Grote Stoel vast gezien. Hoe is dat nu ontstaan, dat Oirschotse symbool. We zijn op onderzoek gegaan.

Halfweg de negentiende eeuw trokken veel ambachtslieden naar Amerika. Zij dachten daar een beter bestaan te kunnen opbouwen zowel sociaal als economisch. Het was de tijd van de industriële revolutie waarin veel ambachtelijk werk verdween en de machines veel taken van de mens overnamen. Ook sociaal gezien was het voor velen een moeilijke tijd. Toch bloeide er in die tijd een zekere industrie op vanwege het voorhanden hebben van veel handwerklieden rond Oirschot. Een reden waarom juist hier in de loop van de negentiende eeuw meubelfabrieken ontstonden was dat er op het platteland voldoende grondstoffen voorhanden waren en vooral omdat er veel arbeidskrachten beschikbaar waren voor het vele handwerk waarmee zij al vertrouwd waren of waarmee zij vanuit andere handwerkactiviteiten snel vertrouwd konden raken. De lonen waren er overigens lager dan in de grote steden.

Sint-Petrusbasiliek

Sint-Petrusbasiliek Oirschot

Amerikaanse stoel
Vooraf aan het ontstaan van die bloeiende meubelindustrie trokken, vanuit de ongunstige sociale en economische situatie voor ambachtslieden, in 1848 ook Cornelius Jacobus Teurlincx en Willem Meijers naar het verre Amerika. Tien jaar later kwamen ze weer terug naar Nederland met allerlei ideeën op meubelgebied. Zij streken neer in Oirschot en ontwikkelden daar een zogenaamde Amerikaanse stoel. De stoel was een verbetering ten opzichte van de Brabantse knopstoel.

Een belangrijk verschil was dat de zitting niet van gevlochten materiaal was gemaakt maar uit hout bestond. Een ander verschil was dat de leuning van de Amerikaanse stoel iets achterover helde waardoor een prettiger zithouding werd verkregen.
Ook een duidelijk zichtbaar verschil was dat de stijlen van de rug bij het Amerikaanse model niet ononderbroken doorliepen naar de achterpoten. De poten en de rugleuning waren als afzonderlijke delen aan de houten zitting aangebracht.

Als symbool van de succesvolle meubelindustrie en als eerbewijs aan het vakmanschap van de ambachtslieden werd door de firma Meeuwis in 1958 een kolossale stoel gemaakt die nog steeds een toeristische trekpleister van Oirschot vormt.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

13 maart 2025
7 redenen om te kiezen voor eetkamerstoelen van Bert Plantagie

De collectie eetkamerstoelen van Bert Plantagie Bert Plantagie staat bekend om zijn hoogwaardige en stijlvolle meubelontwerpen, waarbij de focus ligt op moderne, tijdloze stukken met een duidelijke nadruk op vakmanschap en comfort. Zijn collectie eetkamerstoelen is een goed voorbeeld van deze filosofie. De stoelen combineren strakke lijnen met een elegante afwerking en zijn vaak volledig […]

Lees verder
13 februari 2025
Label Vandenberg: Dutch Design pur sang met een no-nonsense karakter

Label Vandenberg, herkenbare no-nonsense design meubelen Je wilt het nog wel eens vergeten, maar wat heeft Nederland mooie meubelbedrijven. Het design meubelmerk Label staat wat ons betreft hoog in het lijstje. Dit familiebedrijf, opgericht in 1991 door ontwerper Gerard van den Berg, is sindsdien geëvolueerd van een klein, nationaal georiënteerd bedrijf naar een groot wereldwijd […]

Lees verder
16 januari 2025
Welke kleur kies jij voor in je huis?

De Beste Kleuren Voor Je Woonkamer: Een Gids Voor Sfeer en Stijl Kleuren hebben een enorme invloed op de sfeer en uitstraling van een ruimte. In een woonkamer, waar je ontspant, gasten ontvangt en tijd doorbrengt met familie, is het kiezen van de juiste kleuren van cruciaal belang. De kleuren die je kiest, kunnen de […]

Lees verder