De keuken van nu
Ons inziens bestaan de keukens niet meer. Het zijn namelijk ruimtes geworden waarin we samen komen, samen eten en drinken. Leefruimte is de nieuwe definitie van de keuken van nu. Er is immers zoveel veranderd dat we terecht afscheid nemen van deze verouderde term. Een nieuwe definitie betekent ook een andere aanpak en visie qua gebruik en ontwerp. Tegenwoordig ligt er meer nadruk op wonen. Keuken-achtige elementen zoals hoge bovenkasten, greepjes en zichtbare afzuigkappen zijn een taboe in de moderne keukens geworden. De gesloten keuken is vervangen door de open keuken die onderdeel uitmaakt van ons woongenot.
Basis apparaten zoals een 4 pits kookplaat, afzuigkap, (magnetron)-oven en koelkast zijn rijkelijk aangevuld door een ruime 5 pits kookplaat met wokbrander en een vaatwasser. Luxe uitbreiding van een grotere koelkast, (combi-)stoomoven, koffieautomaat, wijnklimaatkast en quooker zorgen voor een nog aangenamer woongenot. De leefruimte is niet compleet zonder een gezellige grote tafel met comfortabele stoelen, de vervanger van het compacte keukentafeltje.
Rechte- en hoek- opstellingen maken plaats voor een eiland met een heerlijke opbergwand voorzien van apparatuur. Opbergruimte onder het werkblad worden met lades gepland en dragen bij aan onze ergonomie en zorgen voor een esthetisch lijnenspel.
Werkbladen zijn op dit moment in ongekend veel materialen leverbaar. Denk o.a. aan graniet, rvs, beton, terrazzo, massief hout, keramiek, glas en de vele mogelijkheden nog steeds in kunststof. Deze materialen worden in vele diktes geproduceerd voor een passend design in bijvoorbeeld minimalistische of stoere robuuste ruimtes. Het werkblad heeft een belangrijk aandeel in de sfeer van de betreffende keuken. Elk materiaal heeft zijn voor en nadelen en het is verstandig hier uitvoerig bij stil te staan voordat een keuze wordt gemaakt. Momenteel is composiet het meest verkochte materiaal maar we zien het aandeel van beton maar met name keramiek groter worden.
Keramiek
Met veel enthousiasme is het keramiek werkblad onthaald door zowel keukenspecialisten als de consument. Dat komt door de prettige eigenschappen van het keramiek werkblad. Keramiek heeft als eerste de allure van natuursteen, oogt stoer en natuurlijk en is makkelijk met andere materialen en soorten randafwerking te combineren. De kleuren van een keramiek werkblad komen altijd mooi uit. Bovendien is elk keramiek werkblad 100 procent kleurvast.
Keramiek is hygiënisch. Het materiaal is hard; harder dan graniet zelfs. De spoelbak kan in een keramiek werkblad vrijwel naadloos worden geïntegreerd, hetgeen de hygiëne ten goede komt. Datzelfde geldt voor de hoge vlekbestendigheid van een keramiek werkblad. Keramiek is onderhoudsarm en blijft mooi, dankzij de krasbestendigheid en watervastheid. Doordat het materiaal niet poreus is, tast vocht het niet aan en trekken voedselresten er niet in.
Een zeer befaamde eigenschap van een keramiek werkblad is de hittebestendigheid. Schalen kunnen vanuit de oven rechtstreeks op het keramiek geplaatst worden, tot een temperatuur van ca. 450 graden Celsius!