De Tiny House Trend: waarom is klein wonen zo leuk?

Klein wonen is voor de één noodzakelijk en voor de ander een droom. Behoor jij tot die laatste groep? Dan heb je vast wel eens van de tiny house movement gehoord.

Een overgewaaide trend vanuit Amerika die inmiddels in Nederland ook behoorlijk voet aan wal heeft gezet. Maar wat is er precies zo leuk aan wonen op kleine schaal? Wij zochten het uit en zetten vijf goede redenen om klein te gaan wonen voor je op een rij.

Tiny house

Overgewaaid vanuit Amerika

Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten: van minimalistische wooncontainers tot klassieke huisjes met rode puntdaken. Soms zijn ze op een fundering gebouwd, maar vaak op een trailer. Een Tiny House is niet groter dan 24m2, een Small House niet groter dan 48m2. De trend ontstond in Amerika, waar woningzoekers onder druk van de krimpende markt op zoek gingen naar nieuwe woonoplossingen. Pioniers bouwden hun eigen kleine huis op een trailer, waarmee ze de strikte wetgeving omtrent woonoppervlakte omzeilden. Zo werden de eerste tiny houses een feit. De populariteit van deze nieuwe manier van huisvesting begon pas echt te groeien toen bleek dat het wonen in een klein huisje nog veel meer voordelen bleek te hebben. Vijf, maar liefst:

1. Ecologische voetafdruk

Vandaag de dag zijn we ons maar wat bewust van de impact die we zelf hebben op het klimaat. Op allerlei manieren proberen we onze ecologische voetdruk te verkleinen, zo ook met het bouwen van een kleinere leefomgeving. Eén van de vele voordelen van het wonen in een tiny house, is dat de bouwduur en het water- en energieverbruik tot twee keer toe lager is dan de realisatie van een normale woning. Daarnaast neemt een tiny house, van maximaal vijftig vierkante meter, veel minder ruimte in beslag, waardoor eenvoudiger leven met minder spullen makkelijker wordt. Kies je ervoor om in een tiny house te wonen? Dan reduceer je automatisch je ecologische voetafdruk en ben je dus goed bezig voor het klimaat.

Tiny house

2. Autarkisch wonen

Een ander voordeel, of voor sommigen misschien wel een uitdaging, is dat het leven op wielen vaak gepaard gaat met autarkisch wonen. Dit betekent dat je zelfvoorzienend leeft, waarbij je voor je eigen eten, water, energie en afvalverwerking zorgt. Dit betekent vaak ook dat je off-grid kunt of wilt gaan wonen, waarbij je jezelf totaal onafhankelijk maakt van alle vormen van openbare voorzieningen (tot de internetverbinding aan toe). Het voordeel daarvan is dat je kunt gaan en staan waar je wilt – met je stek op wielen – en je daar automatisch een berg vrijheid voor terugkrijgt. Locatie gebonden wonen is immers niet meer nodig. Ben jij je omgeving zat? Dan hang je je huis op wielen achter je wagen en ga je op zoek naar een nieuwe woonomgeving. Dag drukke stad, hallo buitenleven.

3. Geld besparen

Leef je klein, dan geef je automatisch ook minder geld uit, want waar laat je al die spullen? Daarnaast kóst kleiner wonen ook minder. Je verbruikt minder gas, water en licht dan in een reguliere woning en ook de aanschaf of bouw van een tiny house kost een stuk minder dan een standaard gezinswoning. Binnen een paar jaar kun je al schuldenvrij door het leven gaan. Wat doe je met al dat geld dat overblijft? Sparen voor een lange reis? Of ga je misschien wel minder werken? Ook op dat gebied geeft klein wonen je meer vrijheid.

4. Buiten leven

Voor velen misschien wel één van de voornaamste voordelen van klein wonen, is dat je minder oppervlakte binnenshuis hebt en daardoor juist meer oppervlakte buitenshuis tot je beschikking hebt. Het lijkt wel een beetje op kamperen, of iets chiquer: glamping. Omdat je je huis vaak kunt neerzetten waar je maar wilt, leef je meer buiten en dus dichterbij de natuur.

Tiny house

5. Sociale verbindingen

De tiny house movement is een trotse beweging, waar voornamelijk mensen met dezelfde visie aan deelnemen. Hierdoor word je al gauw onderdeel van een sociale groep, wat je zowel hulp als sociale contacten kan opleveren. Daarnaast kies je -door onafhankelijk te wonen- voor een levensstijl waarbij je de voorzieningen om je heen meer nodig zult hebben. Even je e-mail checken in een verderop gelegen café? Ook dit soort momenten kunnen zorgen voor het uitbreiden van je sociale contacten, die je anders misschien helemaal niet had gehad.

Funda voor tiny houses

Zie jij wel iets in het klein(er) wonen-ideaal? Inmiddels bestaat er zelfs een Funda voor kleine huisjes, genaamd Tiny Findy.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder