3D-geprint huis in minder dan 24 uur gebouwd

Men kan nu al een huis 3D printen en dat zorgt voor kosten besparing en sneller bouwen. Tegenwoordig is het 3d printen van een huis dus echt mogelijk.

Maar hoe werkt het?

Eerst wordt de fundering met de hand gemaakt en de bouwplaats zo egaal mogelijk gemaakt. Dan worden er twee sporen aangelegd waar de printer zich overheen kan bewegen. Het systeem bestaat als het ware uit twee grote bouwkranen waartussen een spuitkop hangt die in elke richting kan bewegen.

Iets kleins tot een huis 3D printen

Net zoals bij het 3D printen van kleine producten wordt het huis laagsgewijs opgebouwd. De spuitmond die aangestuurd wordt door een computer spuit beton precies op de plek waar de computer zegt dat het moet komen. Carbonvezels in combinatie met hoge sterkte beton, wat zeer snel uithardt, zorgen ervoor dat het beton blijft liggen op de plaats waar het geprint wordt en dus is er geen bekisting nodig. Zo wordt laag voor laag het huis opgebouwd.

3D-geprint huis in minder dan 24 uur gebouwd

Lichtgewicht

De muren zijn niet totaal gevuld met beton maar zijn gedeeltelijk hol. Hierdoor heeft de gehele constructie een lager eigen gewicht waardoor er weer beton en dus geld bespaard kan worden op de fundering. Hieronder is te zien hoe de muren worden opgebouwd.
Ook is te zien dat nutsvoorzieningen als pijpleidingen en elektriciteit opgenomen kunnen worden in het ontwerp zodat het printsysteem deze meeneemt in de productie.

Automatiseren

Dan is er het probleem dat bij een sparing, zoals bij een raam, de bovenregel geen ondersteuning heeft. Hier kan dus niet geprint worden. Er zal hier een latei geplaatst moeten worden. Het contour crafting systeem is voorzien van een robotarm die de latei kan oppakken en plaatsen. Zo is dit probleem ook geautomatiseerd opgelost.

Verdiepingen

Deze zelfde robotarm zorgt ook voor het creëren van een plafond. Een stalen rol wordt geplaatst en uitgerold waardoor er een verdieping ontstaat. Deze verdieping wordt boven op deze stalen laag geprint. De verdiepingsvloer is dus als het ware een soort staalplaat betonvloer.

Huis 3D printen in 20 uur

De wetenschappers zeggen een degelijk huis in 20 uur te kunnen printen. Dit is echter alleen het constructieve gedeelte. De afbouw van het huis zal alsnog door vakmensen gedaan moeten worden wat positief is omdat dit ervoor zorgt dat er altijd vakmanschap nodig blijft om een huis te bouwen.

Verbouwing 3D printen

Stelt u voor dat u een nieuwe garage wil bouwen. U wilt zich onderscheiden en laat dus een bijzonder ontwerp maken. Op dit moment zou het u bakken met geld kosten om dit te realiseren. Over een paar jaar komt er tijdens de uitvoering een 3D huis 3d printerprinter uw oprit oprijden, wordt hij aangesloten op een betonpomp en 20 uur later staat er een kant en klare designgarage. Voorzien van elektriciteit en leidingwerk. Het enige wat u nog hoeft te doen is het aansluiten en het inrichten naar eigen smaak.

bron: www.verbouwkosten.nl

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder