3D-geprint huis in minder dan 24 uur gebouwd

Men kan nu al een huis 3D printen en dat zorgt voor kosten besparing en sneller bouwen. Tegenwoordig is het 3d printen van een huis dus echt mogelijk.

Maar hoe werkt het?

Eerst wordt de fundering met de hand gemaakt en de bouwplaats zo egaal mogelijk gemaakt. Dan worden er twee sporen aangelegd waar de printer zich overheen kan bewegen. Het systeem bestaat als het ware uit twee grote bouwkranen waartussen een spuitkop hangt die in elke richting kan bewegen.

Iets kleins tot een huis 3D printen

Net zoals bij het 3D printen van kleine producten wordt het huis laagsgewijs opgebouwd. De spuitmond die aangestuurd wordt door een computer spuit beton precies op de plek waar de computer zegt dat het moet komen. Carbonvezels in combinatie met hoge sterkte beton, wat zeer snel uithardt, zorgen ervoor dat het beton blijft liggen op de plaats waar het geprint wordt en dus is er geen bekisting nodig. Zo wordt laag voor laag het huis opgebouwd.

3D-geprint huis in minder dan 24 uur gebouwd

Lichtgewicht

De muren zijn niet totaal gevuld met beton maar zijn gedeeltelijk hol. Hierdoor heeft de gehele constructie een lager eigen gewicht waardoor er weer beton en dus geld bespaard kan worden op de fundering. Hieronder is te zien hoe de muren worden opgebouwd.
Ook is te zien dat nutsvoorzieningen als pijpleidingen en elektriciteit opgenomen kunnen worden in het ontwerp zodat het printsysteem deze meeneemt in de productie.

Automatiseren

Dan is er het probleem dat bij een sparing, zoals bij een raam, de bovenregel geen ondersteuning heeft. Hier kan dus niet geprint worden. Er zal hier een latei geplaatst moeten worden. Het contour crafting systeem is voorzien van een robotarm die de latei kan oppakken en plaatsen. Zo is dit probleem ook geautomatiseerd opgelost.

Verdiepingen

Deze zelfde robotarm zorgt ook voor het creëren van een plafond. Een stalen rol wordt geplaatst en uitgerold waardoor er een verdieping ontstaat. Deze verdieping wordt boven op deze stalen laag geprint. De verdiepingsvloer is dus als het ware een soort staalplaat betonvloer.

Huis 3D printen in 20 uur

De wetenschappers zeggen een degelijk huis in 20 uur te kunnen printen. Dit is echter alleen het constructieve gedeelte. De afbouw van het huis zal alsnog door vakmensen gedaan moeten worden wat positief is omdat dit ervoor zorgt dat er altijd vakmanschap nodig blijft om een huis te bouwen.

Verbouwing 3D printen

Stelt u voor dat u een nieuwe garage wil bouwen. U wilt zich onderscheiden en laat dus een bijzonder ontwerp maken. Op dit moment zou het u bakken met geld kosten om dit te realiseren. Over een paar jaar komt er tijdens de uitvoering een 3D huis 3d printerprinter uw oprit oprijden, wordt hij aangesloten op een betonpomp en 20 uur later staat er een kant en klare designgarage. Voorzien van elektriciteit en leidingwerk. Het enige wat u nog hoeft te doen is het aansluiten en het inrichten naar eigen smaak.

bron: www.verbouwkosten.nl

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

03 oktober 2024
Wel of geen wieltjes onder een eetkamerstoel

De Voor- en Nadelen van Wieltjes Onder een Eetkamerstoel Wanneer je nadenkt over het inrichten van je eetkamer, denk je waarschijnlijk aan de juiste tafel, comfortabele stoelen en een passende verlichting. Een keuze die vaak over het hoofd wordt gezien, maar van invloed kan zijn op zowel comfort als functionaliteit, is de keuze om wieltjes […]

Lees verder
05 september 2024
Duurzame, authentieke en natuurlijke meubelen in je interieur

Duurzame, authentieke en natuurlijke meubelen: een bewuste keuze voor je interieur In een wereld waar de focus steeds meer verschuift naar milieubewustzijn en duurzaamheid, wordt het kiezen van de juiste meubels en materialen voor je interieur belangrijker dan ooit. Duurzame, authentieke en natuurlijke meubelen zijn niet alleen een esthetische keuze, maar ook een morele en […]

Lees verder
08 augustus 2024
Goede akoestiek in huis

Wat is akoestiek? Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Maar wat is geluid eigenlijk? Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. Meestal is dat medium lucht. Onder akoestiek wordt ook verstaan de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Hoe groot die invloed is, […]

Lees verder