Hoe kan ik craquelé verhelpen?

Craquelé is Frans voor ‘gebarsten’.
Craquelé zijn kleine barstjes en scheurtjes voornamelijk in de toplaag van het leer. De barstjes en scheurtjes ontstaan door veroudering, uitdroging, verkeerd of geen onderhoud.

Bank Santosa van Evidence

Ontstaan van craquelé

Na verloop van tijd kan het leer van uw bankstel zonder juiste reiniging en bescherming door onzichtbaar huid- en transpiratievocht craquelé gaan vertonen. Craquelé ontstaat voornamelijk door uitdroging van het leer. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: te droge omgeving, onvoldoende onderhoud, agressieve reinigingsmiddelen maar ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn.

Juist onderhoud van uw leren bankstel

Juist onderhoud van uw leren meubels doet u met de juiste producten. Voor de vele verschillende soorten leer zijn er specifieke onderhoudsproducten op de markt. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en het gebruik van uw leren meubels, moet het onderhoud hierop aangepast worden. Gemiddeld kunt u hiervoor één tot tweemaal per jaar aanhouden. Bij elke reinigingsbeurt reinigt u eerst het bankstel en brengt dan pas een nieuwe beschermlaag aan.

Voorkom uitdroging

Leer is een natuurproduct en gevoelig voor uitdroging. Probeer de relatieve luchtvochtigheid in balans te houden en pleeg met enige regelmaat onderhoud. Plaats uw leren meubels niet dicht bij een warmtebron zoals verwarming of bij het raam.

De meeste nieuwbouw huizen zijn goed verwarmd en geïsoleerd waardoor de relatieve vochtigheid laag is. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. Een goede relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent.

Tips om craquelé te voorkomen:

  • Gebruik een leerproduct dat geschikt is voor het juiste leertype
  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen
  • Ventileer uw huis voldoende
  • Plaats een luchtbevochtiger

Hoe kan ik craquelé oplossen?

Oplossing voor zitmeubels met craquelé

Keralux lederbalsem geeft het leder een boost door het intensief te voeden met essentiële voedingsstoffen. Keralux lederbalsem is speciaal ontwikkeld voor ouder, uitgedroogd of gecracqueleerd leder. De balsem voedt het leder tot diep in de kern met belangrijke voedingsstoffen en geeft het leder weer een frisse uitstraling. Afhankelijk van de staat van het leder, zorgt de balsem ervoor dat de zachte grip terugkeert en de kleur intensiveert. Verkrijgbaar in onze woonwinkel (we hebben deze op voorraad) of te bestellen bij LCK de leverancier van dit middel. De prijs is € 24,50 (exclusief verzendkosten en eventuele prijswijzigingen).

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder