Hoe kan ik craquelé verhelpen?

Craquelé is Frans voor ‘gebarsten’.
Craquelé zijn kleine barstjes en scheurtjes voornamelijk in de toplaag van het leer. De barstjes en scheurtjes ontstaan door veroudering, uitdroging, verkeerd of geen onderhoud.

Bank Santosa van Evidence

Ontstaan van craquelé

Na verloop van tijd kan het leer van uw bankstel zonder juiste reiniging en bescherming door onzichtbaar huid- en transpiratievocht craquelé gaan vertonen. Craquelé ontstaat voornamelijk door uitdroging van het leer. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: te droge omgeving, onvoldoende onderhoud, agressieve reinigingsmiddelen maar ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn.

Juist onderhoud van uw leren bankstel

Juist onderhoud van uw leren meubels doet u met de juiste producten. Voor de vele verschillende soorten leer zijn er specifieke onderhoudsproducten op de markt. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en het gebruik van uw leren meubels, moet het onderhoud hierop aangepast worden. Gemiddeld kunt u hiervoor één tot tweemaal per jaar aanhouden. Bij elke reinigingsbeurt reinigt u eerst het bankstel en brengt dan pas een nieuwe beschermlaag aan.

Voorkom uitdroging

Leer is een natuurproduct en gevoelig voor uitdroging. Probeer de relatieve luchtvochtigheid in balans te houden en pleeg met enige regelmaat onderhoud. Plaats uw leren meubels niet dicht bij een warmtebron zoals verwarming of bij het raam.

De meeste nieuwbouw huizen zijn goed verwarmd en geïsoleerd waardoor de relatieve vochtigheid laag is. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. Een goede relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent.

Tips om craquelé te voorkomen:

  • Gebruik een leerproduct dat geschikt is voor het juiste leertype
  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen
  • Ventileer uw huis voldoende
  • Plaats een luchtbevochtiger

Hoe kan ik craquelé oplossen?

Oplossing voor zitmeubels met craquelé

Keralux lederbalsem geeft het leder een boost door het intensief te voeden met essentiële voedingsstoffen. Keralux lederbalsem is speciaal ontwikkeld voor ouder, uitgedroogd of gecracqueleerd leder. De balsem voedt het leder tot diep in de kern met belangrijke voedingsstoffen en geeft het leder weer een frisse uitstraling. Afhankelijk van de staat van het leder, zorgt de balsem ervoor dat de zachte grip terugkeert en de kleur intensiveert. Verkrijgbaar in onze woonwinkel (we hebben deze op voorraad) of te bestellen bij LCK de leverancier van dit middel. De prijs is € 24,50 (exclusief verzendkosten en eventuele prijswijzigingen).

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

16 mei 2024
Tips voor een efficiënt keukenontwerp

Een praktische keuken Een keuken moet zijn als een cockpit. Veel handelingen volgen elkaar op in de keuken. Of je nu staat te koken, op te ruimen, of koffie maakt. Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de […]

Lees verder
05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder