Houtfilosofie

In de meubelindustrie wordt gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten. Zo maken ze rompen van bijvoorbeeld banken vaak van massief beukenhout. Dit is een tamelijk harde houtsoort die zich goed laat buigen. Voor tafels en kasten wordt de laatste jaren veel gebruik gemaakt van eikenhout, notenhout en kersenhout. We zetten de verschillen van deze laatste drie even op een rijtje in deze blog houtfilosofie.

Eikenhout

Dit is wellicht de meest bekende loofhoutsoort. De botanische naam is Quercus Petraea/-Robur. We onderscheiden Europees en Amerikaans eiken. Europees eiken groeit minder snel en is daardoor vaster van structuur. Het is minder grof van nerf en kwalitatief beter. Het nadeel van de Europese versie is dat het wel duurder is vergeleken met de Amerikaanse variant. Europees eiken is sterk en hard, relatief gemakkelijk te bewerken en op kleur te brengen. Het is van nature crèmewit. Alle andere kleuren ontstaan na een kleurbehandeling. Eiken kan bewerkt worden met een vrij klassieke kleur zoals “donker eiken” maar het kan ook een hele moderne kleur krijgen zoals geolied of een mooie grijs- of bruintint. De vele mogelijkheden in kleuren is ook een van de redenen dat eiken populair blijft. Het groeigebied van Europees eiken is west- en midden Europa.

Notenhout

De botanische naam voor notenhout is Juglans Nigra. Het is een Amerikaanse loofhoutsoort met een fraaie donkere tekening. Het hout is vast, niet splinterachtig en laat zich prima bewerken. Deze “warme” houtsoort is momenteel erg populair. Europees walnotenhout is ook op de markt maar is lichter van kleur dan de Amerikaanse versie en kostbaarder omdat het kleinschalig voor handen is. Voor moderne meubelen gebruikt men altijd Amerikaans noten. Notenhout is te bewerken met een olie, blanke lak of beits en lak maar is altijd bruin van kleur. Met gebeitst wordt er eerst een bruine pigmentlaag aangebracht waarna het afgelakt wordt. Dit in tegenstelling tot eikenhout wat in verschillende kleuren afgewerkt kan worden. Noten wordt onafhankelijk van de bewerking met olie of blanke lak lichter door inwerking van zonlicht. Het groeigebied is het zuidoosten van Canada en het oosten van de Verenigde Staten.

Kersenhout

De botanische naam voor kersenhout is Prunus Serotina. Het is een elegante loofhoutsoort met een licht rode kleur. Deze houtsoort is voor de meubelindustrie iets op zijn retour. In vergelijking met Europees kersenhout is Amerikaans kersen donkerder en heeft door de snellere groei een bredere nerf. Europees kersen wordt bijna niet meer gebruikt sinds er geen hoogstam-fruitboomgaarden meer zijn. Kersen lijkt een zachte houtsoort, maar dat is het zeker niet. Het is sterk en hard. Onder invloed van licht wordt de kleur na een oppervlakte behandeling donkerder. Het groeigebied is het zuidoosten van Canada en oosten van de Verenigde Staten. Een kersenhouten meubel is verkrijgbaar in de kleuren geolied, blank gelakt of gebeitst en gelakt en heeft altijd een rode kleur.

Houtfilosofie
Op het plaatje zien we de opbouw van een boomstam. Voor de meubelindustrie wordt bij eiken alleen het kernhout gebruikt. Bij noten- en kersenhout wordt zowel het kernhout als het spinthout gebruikt. Het spinthout is het jonge hout en bevat veel voedingssappen. Bij eikenhout moet dit weggezaagd worden anders is de kans op aantasting door houtwormen aanwezig. Bij noten- en kersenhout is dat niet het geval.

Kernbeuken

Kernhout is het kernhout van de beukenboom. Dit is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan het spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven. De in het kernhout afgezette stoffen zorgen voor resistentie tegen bacteriën, schimmels, ed. Het kernhout heeft een steunfunctie voor de boom; de transportfunctie is hierbij wel verloren. In tegenstelling tot het spinthout, is kernhout dood.

Kernessen

Kernessen is het kernhout van de es. De kern van de es heeft bij een oudere boom vaak een donkere, grijsachtige kleur, terwijl de spint veel lichter van kleur is.

Hoogglans of meubels in matlak

Vaak wordt er gedacht dat gelakte hoogglans of matlak meubels van eikenhout worden vervaardigd. Dit is echter niet zo. Deze meubelen worden vervaardigd van MDF(Medium-Density Fiberboard). MDF is dus geen merknaam, maar een soortnaam. De houtvezels zijn gedroogd en door middel van hars met elkaar verbonden. Veelal wordt MDF afgewerkt met een hoogwaardige kwaliteit polyesterlak waarbij alle RAL kleuren mogelijk zijn.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder