De beruchte rode wijn vlek

De rode wijn vlek, de meest beruchte vlek. Geen enkele vlek komt gelegen, maar zeker de rode wijn vlek niet. Het is of wordt net gezellig met een glaasje rode wijn erbij en dan gaat het glas om. Paniek! Wat nu?!

Ten eerste: geen paniek. Blijf rustig en bedenk goed wat de eerste stap moet zijn. Luister vooral niet naar de vele “tips en oplossingen” die nogal eens de revue passeren, want daar schuilt een hoop gevaar in. En om maar met de deur in huis te vallen: een rode wijn vlek is in bijna alle gevallen geen enkel probleem voor James Vlekkenwonder!

james vlekkenwonder

Een aantal hardnekkige fabels én de correcte, bijbehorende feiten op een rij.

Fabels & Feiten

Fabel: Zout op een rode wijn vlek strooien. Zout zuigt de wijn op en de vlek verdwijnt.
Feit: Zout fixeert kleuren. Er is een groot risico dat het zout de rode kleur in uw tapijt of meubelstof vastzet. Als dit gebeurt, is de vlek niet meer te verwijderen! Het resultaat van zout is meestal een nog donkerder rode vlek die achterblijft. Niet doen dus. James Vlekkenwonder alsnog proberen is echter altijd de moeite waard, omdat niemand vooraf kan weten of de vlek gefixeerd is door het zout of niet.

Fabel: Witte wijn op de vlek gieten. Deze zorgt ervoor dat de rode wijn vlek verdwijnt.
Feit: Wat u feitelijk doet is de rode wijn verdunnen. Dit had u bij wijze van spreken ook met water kunnen doen. Het probleem zit hem erin, naast het feit dat het zonde is van uw witte wijn, dat deze suikers bevat. Suikers zijn een plakkerig residu welke versneld vuil aantrekken, dat op den duur zal zorgen voor zwarte vlekken in uw tapijt. Naspoelen met water is geen oplossing, omdat u nooit alle suikers kunt verwijderen.

Fabel: Melk, bier, jenever, etc. op de rode wijn vlek laat hem verdwijnen.
Feit: U tracht een vlek te bestrijden door een nieuwe vlek te maken. Op kleding is dat wellicht geen probleem, dat kan daarna in de wasmachine. Dat geldt echter niet voor uw tapijt of meubelstof. Daarnaast is het resultaat verre van optimaal.

Fabel: Middels azijn is een rode wijn vlek te verwijderen.
Feit: Met azijn loopt u ook het onnodige risico de rode kleur in het garen te fixeren. Daarnaast is azijn een agressief middel dat menig tapijt op den duur zal aantasten. Het heeft tevens een zeer lage pH waarde dat voor verkleuring kan zorgen.

Fabel: Middels een stoomapparaat kan je veel vlekken, ook rode wijn, verwijderen.
Feit: Een stoomapparaat werkt op temperaturen van 90°C. Dit is tevens de temperatuur waarop kleuren in garens worden vastgezet. U loopt dus ook hier het risico dat u de rode kleur in het garen fixeert. Als dit gebeurt, is de schade niet meer te herstellen. Een stoomapparaat, anders dan de fabrikant op de verpakking en in reclame wellicht beweert, is niet geschikt om tapijt of meubelstof mee te reinigen.

James startersset

De oplossing

De eerste stap is heel eenvoudig. Als de vlek vers is, neem dan een witte badstof handdoek, houdt deze onder de (koude) kraan, wring hem uit en plaats deze op de vlek (gebruik geen bruisend water (spa), dit voegt niets toe. Het is het water dat moet reinigen, de luchtbubbeltjes transporteren geen vuil). Laat vervolgens de handdoek liggen, zonder te spieken, totdat deze geheel droog is.
Is er na behandeling nog een vlek zichtbaar? Laat de vlek geheel drogen en gebruik James Vlekkenwonder om dit restant doeltreffend en eenvoudig te verwijderen. Deze is te koop bij Kees Verhouden Meubelen.

Volg de links voor de exacte instructies voor het verwijderen van een rode wijn vlek uit tapijt en uit meubelstof.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder