Lederfilosofie

Leder is een prachtig natuurproduct. In de meubelindustrie worden voornamelijk huiden van runderen verwerkt tot meubelleder. Dit nadat ze zijn gelooid (geconserveerd) en gekleurd. Er zijn verschillende leertypen. We onderscheiden in dit blog lederfilosofie de volgende:

Vol-aniline leder

Vol-aniline is de meest natuurlijke ledersoort en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is gevoelig voor vuil, vet, vocht, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen.

Semi-aniline leder

Semi-aniline leder is voorzien van een licht laklaagje. Deze beschermlaag voorkomt het indringen van vuil waardoor dit leertype iets praktischer in het gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn.

Gedekverfd leder

Gedekverfd leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming. Hierdoor is dit type leder praktisch en zeer geschikt voor intensief gebruik.

Nubuck leder

Nubuck leder heeft de eigenschappen van een vol-aniline leder, maar dan met een geschuurde toplaag waardoor er een veloursachtig effect ontstaat. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen.

lederfilosofie

Old Saddle leder

Old Saddle leder is een gepatineerd, plantaardig gelooid, leertype met een zogenaamd handwish-effect. Het is gemaakt van de beste West-Europese runderhuiden en kent een wasachtige afwerking. Door een uitgekiend looi-, verf- en vettingsproces is dit leertype ontstaan met een goede wrijfechtheid en voldoende lichtechtheid.

Wax leder

Dit type is meestal een vol-aniline leersoort. Deze wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken. Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er hete wax over de nerf van het leder gewalst. Dit leder heeft door zijn open structuur een paar keer per jaar onderhoud nodig.

Welk type leer heeft u ?

Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leder. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leder dan heeft u meestal te maken met een wax leder. Over het algemeen vertoont dit leder vaak een robuuste, niet helemaal egale, uitstraling. Is de gemaakte kras minimaal zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leder.

Ontstaat er helemaal geen kras, dan kunt u uw duim nat maken en deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leder drukken. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere (natte) plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leder of semi-aniline leder. Blijft de (natte) plek na 10 seconden nog zichtbaar en is het leder egaal dan heeft u meestal te maken met een vol-aniline leder. Vertoont het leder een veloursachtig effect dan heeft u meestal te maken met een nubuck.

Vertoont uw leder geen krasvorming en heeft het een egaal en hoogglanzend (glimmend) uiterlijk? Voelt het zeer glad aan en is het bruin van kleur? Dan heeft u wellicht te maken met een Pull Up of By-Cast leder. Dit is een 100% kunstleder met daaroverheen een polyurethaan lak- of folieklaag.

Tip: Voor alle leersoorten geldt: Directe straling van zonlicht – UV straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Bij ieder type leder hoort een specifiek onderhoudsmiddel.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder