Moodboard

Wil je je interieur veranderen? Heb je ideeën, maar weet je nog niet zo goed welke uitstraling je precies wilt in je huis? Een moodboard helpt je bij het ordenen van je gedachten en het is raadzaam (en leuk) hiermee aan de slag te gaan alvorens een interieurplan te (laten) maken.

Een moodboard is een instrument om je inspiratie en gedachten te ordenen en uiteindelijk te visualiseren. Dit met behulp van foto’s, schetsen, knipsels, stofstalen, kleurstalen in een soort van collage. Er zijn veel ontwerpers in de mode- en interieurwereld die gebruik maken van moodboards om hun ideeën vorm te geven.

Het maken van een moodboard bestaat uit drie stappen. Dit kan op papier of digitaal. Tegenwoordig kun je heel erg gemakkelijk een moodboard maken op de PC of op de Ipad/Tablet. Er zijn programma’s die je gratis online kunt gebruiken of apps die je kunt aanschaffen tegen een geringe vergoeding.

De eerste stap: Verzamelen

Verzamel plaatjes, veel plaatjes van interieurs, stijlen en kleurcombinaties die je aan spreken. Je kunt ze halen uit woonbladen, kranten, boeken, reclamefolders of van internet. Ook de vakantie is altijd een uitstekende inspiratiebron, maak veel foto’s van alles wat je aanspreekt.
Ook kun je uiteraard andere dingen verzamelen voor je (papieren) moodboard zoals stukjes behang, tapijt, stof, vloer, stalen enzovoort.
Knip alles uit en bewaar in een map, of sla het materiaal digitaal op.

Als je plaatjes of andere dingen zoekt voor je moodboard wees dan niet te precies of kieskeurig. Omdat je een bepaalde sfeer in gedachten hebt hoef je niet alleen maar foto’s te zoeken die daar bij passen. In elk plaatje kan een detail zitten wat je aanspreekt. Dit kan variëren van een kussen op een bank tot zelfs een gedeelte van een wand of vloer. Vaak is het juist erg leuk om bijvoorbeeld een bepaalde inrichting (bijvoorbeeld eigentijds) te combineren met een knipoog naar een andere stijl (klassiek).

De tweede stap: Ordenen

Rangschik de gevonden afbeeldingen en leg ze op een groot vel papier. Schuif en varieer net zo lang met de plaatjes en materialen tot dat je een geheel hebt wat je aanspreekt. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere moodboards te maken. Dit eventueel per onderwerp of per ruimte in je huis. Bijvoorbeeld één voor de woonkamer, één voor de keuken of één voor de sfeer, één die laat zien welke stijl meubelen je wilt, één met accessoires en ga zo maar door.

Moodboard

De derde stap: Plakken

Als je overtuigd bent van de juiste keuzes en combinaties plak dan de geordende plaatjes en materialen op papier. Dit kan op een stevig vel wit papier maar ook op een stevige gekleurde ondergrond. Als je meerdere moodboards gaat maken kun je hier ook een boekje van maken.

Als je een digitaal moodboard maakt dan is het schuiven met of veranderen van de plaatjes heel snel te doen. Ook een eventueel voortschrijdend inzicht kun je weer gemakkelijk verwerken in de digitale versie. Meerdere moodboards maken en bewaren is ook mogelijk. Erg leuk om te doen tijdens vakantie; neem de Ipad/Tablet mee en creëer op je vakantieadres een schitterend moodboard!
Ben je tevreden over je moodboard? Vertaal je ideeën dan naar de werkelijkheid met een interieurplan!

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder