Ovale eetkamertafels in diverse vormen

De eettafel is vaak de plek in huis waar iedereen samenkomt en waar je de dag met elkaar bespreekt. Ook worden gasten tegenwoordig vaker aan tafel ontvangen dan in de zitkamer. Dit kan erg goed aan een ovale eettafel. Er zijn diverse redenen te bedenken waarom een ovale tafel dé perfecte tafel is in een interieur. Maar welke vormen ovaal zijn er eigenlijk? Wat is het verschil tussen Zweeds ovaal, Deens ovaal en Fins ovaal? Wij leggen het graag uit.

Meer mensen aan tafel

Dankzij een ovale eettafel kunnen er gemiddeld meer mensen aanschuiven. Aan een rechthoekige tafel zitten uiteraard vier hoeken en daar kan niemand zitten. Een ovale tafel heeft geen hoeken en dus geen beperkingen qua zitplekken. Ook handig is dat ovale tafels vaak de poot in het midden hebben waardoor de tafelpoot ook niet in de weg zit van de stoelpoten. Overal aan de tafel kan dus een stoel staan. Richtlijn voor het aantal mensen dat gemiddeld aan een ovale tafel kan zitten (mede afhankelijk van de breedte van de stoelen):

  • 160x100cm – voor 4-6 personen
  • 180x100cm – voor 6 personen
  • 200x110cm – voor 6-8 personen
  • 220x110cm – voor 8 personen
  • 250x115cm – voor 8-10 personen
  • 280x115cm – voor 10 personen
  • 300x125cm – voor 10-12 personen

Buddha low dining tafel kees Verhouden Meubelen

Gezelligheid

Bijpraten aan een ovale tafel is gemakkelijk dan aan een rechte eettafel; je kan de hele tafel overzien en elkaar beter aankijken. Waar je bij een vierkante of langwerpige tafel vaak gesprekken in groepjes krijgt, nodigt een ovale tafel uit tot een gezamenlijk gesprek. Er zijn geen personen die aan een hoek of kop zitten en enigszins uitgesloten zijn van het gesprek. De mensen voelen zich snel bij elkaar betrokken met als gevolg gesprekken waaraan iedereen deelneemt. Super gezellig dus.

Geschikt voor smalle of kleine ruimte

Daarnaast klinkt het misschien vreemd, maar een ovale tafel kan ook in een smalle ruimte geschikt zijn. Doordat er geen harde hoeken zijn lijkt deze slanker en daardoor ruimtelijker. Houd er wel rekening mee, dat het midden van een ovale tafel breder is dan van een rechthoekige tafel. Is uw gehele eetkamer iets kleiner? Door de vorm neemt een ovale tafel minder ruimte in dan een rechthoekige tafel. Ergens waar u een rechthoekige tafel van twee meter lang niet goed kwijt kunt, past een ovale tafel misschien net wel vanwege de afgeronde hoeken.

Stoel Daisy Bert Plantagie

Speelse vorm

Daarnaast zorgen ovale eettafels ervoor dat de strakke lijnen in de eetkamer doorbroken worden. Een organische eettafel is net even unieker, speelser en zachter dan een strakke, vierkante of rechthoekige tafel in de keuken of eetkamer. Veel vierkante of rechthoekige meubels kunnen samen namelijk zorgen voor een nogal strak uiterlijk. Dit doorbreek je met een ovale tafel.

Hanglamp Eye in the Sky van Ilfari

Verschillende vormen ovaal

De vorm van ovale eettafels kan heel erg verschillen. Zijn de hoeken afgerond, is het uiteinde van de tafel erg spits of is het een bootvormige tafel? Die laatste is momenteel erg populair. Een ‘bootvormige’ eettafel zit precies tussen een rechthoekige tafel en een ovale eettafel in. Minder spits aflopend, maar nog steeds met een mooie glooiing. Een bootvorm wordt ook nog wel eens Deens ovaal genoemd. Naast Deens ovaal zijn er meerdere ovale vormen, welke hieronder te zien zijn.

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder