Plooivorming

Als er door het gebruik van een meubel plooien of rimpels in de bekleding ontstaan, spreken we van plooivorming. Tot op zekere hoogte is dat helaas niet te voorkomen. In dit document geven wij  wat meer uitleg over plooivorming en krijgt u antwoord op de meest gestelde vragen. Deze blog is van toepassing op het zitmeubilair van de Leolux Furniture Group voor de merken: Pode en Évidence.

Fold en Bibo van pode

Waardoor ontstaat plooivorming?
Als je gaat zitten in een meubel, oefen je druk uit op de vullingen en de bekleding. Door die druk wordt het bekledingsmateriaal iets opgerekt. Wanneer je weer opstaat, krijgt het onderliggende schuim zijn volume weer terug. Het kan echter zo zijn, dat de hoes een fractie ruimer is geworden. Daardoor komt de bekleding wat minder strak te staan, en dat zorgt ervoor dat er plooien ontstaan. Zeker als een bank een zachte toplaag heeft voor een ‘soft’ comfort, geeft deze laag steeds minder ‘opwaartse druk’ om de bekleding weer strak te spannen na gebruik.

Hoe snel doet zich dit voor?
In de eerste periode van gebruik is plooivorming het sterkst. Daarna neemt het niet, of amper toe. Na ongeveer 4 tot 6 maanden heeft het materiaal zich volledig naar je postuur gevormd.

Kunnen jullie niet wat strakker stofferen?
Er zijn twee redenen waarom we dat niet doen. Allereerst: het comfort. Harde zitmeubelen die vanuit de vulling zo veel weerstand geven dat de bekleding ‘opgespannen’ blijft, zitten niet fijn. Ze vormen zich niet lekker naar je lichaam. Bovendien is een strakke, gespannen bekleding erg riskant. Alle spanning komt dan namelijk op de stiknaden van de bekleding te staan, waardoor de naad kan scheuren. Om die twee redenen bouwen we bij de ontwikkeling van onze meubelen bewust ruimte in voor de bekleding om mee te bewegen met het comfort van de vulling.

Kan ik plooivorming voorkomen?
Plooivorming helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Maar je kunt het wel beperken. De eerste maanden zijn daarvoor erg belangrijk. Let er in die tijd op dat je alle zitvlakken evenredig gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de eerder besproken marge in de bekleding zo gelijkmatig mogelijk verdeeld wordt. Ook helpt het als je regelmatig na het opstaan de ruimte in de bekleding met je handen over het zitvlak verdeelt. Klop vullingen met een ‘donzen’ karakter (zowel van natuurlijk als van synthetisch materiaal) regelmatig op.

Kunnen jullie plooien verwijderen?
Als de plooivorming te sterk is en buiten de bewust genomen grenzen valt, zijn er mogelijkheden om de plooien te verminderen. Bijvoorbeeld door de bekleding wat in te nemen of de vulling wat aan te vullen. Zeker bij die laatste optie heeft dit wel gevolgen voor het zitcomfort.

Mijn oude Pode/Évidence-bankstel had amper plooivorming. Hoe kan dat dan?
De manier waarop banken tegenwoordig opgebouwd en gestoffeerd worden, is veranderd. Zo wordt er minder hard schuim gebruikt om meer comfort te bieden, maar is ook de vlakverdeling van banken van tegenwoordig anders dan in het verleden. Het comfort is daardoor hoger, maar plooivorming is daardoor waarschijnlijker. Het is vaak zelfs onderdeel van het ontwerp.

Wat is wel en niet acceptabel?
Plooivorming is een onvermijdelijke eigenschap van gestoffeerde zitmeubelen. Daarom zijn er ook standaarden voor. Die geven aan welke mate van plooivorming aanvaardbaar is en welke niet. Daarbij is het goed om te weten dat er drie verschillende soorten stoffering zijn: strak, los en bijzonder los.
1. Strakke stoffering: meubelen waarbij de constructie zodanig ‘hard’ is opgebouwd dat de bekleding licht opgespannen is. Dit zie je vooral bij modellen met ‘springveren’, die echter niet in de collectie van Leolux voorkomen.
2. Losse stoffering: zitmeubelen waarbij het design en de opbouw gericht zijn op comfort, en in de bekleding marge opgenomen is om mee te bewegen met het comfort. De meeste Leolux-meubelen zijn zo ontwikkeld.
3. Bijzonder losse stoffering: meubelen met een bijzonder zacht zitcomfort. Daarbij zie je in nieuwstaat al duidelijke plooien, of voel je een wattenachtige structuur onder de bekleding. Deze stoffering komt bij een aantal van onze modellen voor.
Alle zitmeubelen van de Leolux Furniture Group vallen onder los of bijzonder los gestoffeerde meubelen. Zitcomfort is tenslotte de belangrijkste eigenschap van onze producten. Daarom geven wij de bekleding ook de ruimte om mee te bewegen met het comfort. Bij bijzonder los gestoffeerde meubelen zijn de plooien zelfs onderdeel van het ontwerp. Daarom zijn de richtlijnen voor de maximale plooivorming ook gericht op categorie 2: los gestoffeerde meubelen.

De richtlijn
Door gebruik mag de afmeting van de zittinghoes ongeveer 3% toenemen.

Bron: Leolux Furniture Group

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder