RAL 9016: in welk interieur past deze witte verfkleur?

In veel woonstijlen vormt de kleur wit de basis van het interieur. Kijk maar eens goed om je heen als je ergens op visite bent: witte muurverf is overal! Er bestaan veel verschillende witte RAL kleuren verf. Maar wanneer kies je nu precies voor RAL 9016? Hoe ziet deze kleur eruit, in welke interieurs staat deze wit tint goed en wat is het verschil tussen RAL 9016 en RAL 9010? In dit blog praten we je helemaal bij!

RAL9016

Hoe ziet RAL 9016 eruit?

RAL 9016 is een witte kleur die, vergeleken met andere witte RAL kleuren, erg in de buurt komt van wat we “spierwit” noemen. Als je vaak onderweg bent, ben je RAL 9016 vaker tegengekomen dan je denkt. Deze wit tint wordt namelijk veel gebruikt op de weg! Dit is de reden dat deze RAL kleur ook wel “verkeerswit” wordt genoemd. RAL 9016 is één van de meest lichte tinten wit en geeft je huis een frisse en ruimtelijke uitstraling. Vanwege de lichte kleur kan deze tint zelfs een kamer met weinig lichtinval een helder karakter geven.

In welk interieur staat RAL 9016 goed?

RAL 9016 is een heldere, neutrale wit tint. Het absorbeert de andere kleuren in een ruimte, wat het een perfecte basiskleur maakt voor vrijwel ieder interieur. Deze RAL kleur wordt vanwege zijn heldere en zuivere karakter vaak gebruikt in moderne, strakke en Scandinavische interieurs. Maar ook in nieuwbouwhuizen wint deze witte verfkleur terrein. Daarnaast is het de perfecte kleur om een ruimte optisch groter te laten lijken. Met deze kleur maak je je kamer namelijk lekker licht, waardoor het een meer ruimtelijke uitstraling krijgt! Omdat deze wit tint geen gele of rode ondertonen heeft, is het ook gemakkelijk te combineren met andere kleuren in een interieur. Wel kan deze kleur wat koeltjes ogen. Ben je dus echt op zoek naar een warme kleur wit? Dan kun je beter kiezen voor gebroken wit met een gele of rode ondertoon, zoals RAL 9010 of RAL 9001.

Tip: gebruik RAL 9016 ook voor op het plafond. Vooral bij lage plafonds is dit een goed idee, omdat de kamer er optisch groter door lijkt. Op deze manier haal je het meeste uit alle ruimtes in je huis!

wand schilderen

RAL 9010 of 9016: wat is het verschil?

Kunnen je muren wel wat liefde gebruiken in de vorm van een nieuw wit kleurtje, maar weet je niet met welke tint je ze het meest tot hun recht laat komen? Het kiezen van een witte verf kan een flinke klus zijn. Veel mensen twijfelen tussen de RAL kleuren 9010 en 9016. Om je te helpen bij de keuze of je voor RAL 9010 of 9016 moet gaan, zetten we hieronder de verschillen tussen deze twee verfkleuren voor je op een rij.

 • RAL 9010: zuiver wit
  • Heeft een gele ondertoon en een licht gele gloed
  • Is meer crèmekleurig dan RAL 9016
  • Heeft een wat warmere uitstraling dan RAL 9016
  • Ligt qua tint tussen RAL 9001 en 9016 in
 • RAL 9016: verkeerswit
  • Heeft een blauwe ondertoon
  • Heeft een frisser, koeler karakter dan RAL 9010
  • Geeft een kamer een meer ruimtelijk karakter
  • Is feller wit dan RAL 9001 en 9010

Ben je bang dat RAL 9016 te klinisch zal ogen? Geen zorgen: deze kleur is niet spierwit, waardoor het genoeg warmte behoudt en prima als basis te gebruiken is in je interieur. Ben je op zoek naar een fris witte muurverf met een grijze ondertoon? Dan is RAL 9003 de kleur waarnaar je zoekt!

RAL 9016: in welk interieur past deze witte verfkleur?

Doordat RAL 9016 zo’n neutrale tint wit is, kan deze eigenlijk met iedere andere verfkleur gecombineerd worden. Een belangrijke reden waarom deze RAL momenteel zo’n populaire tint wit is.

Wanneer je Verkeerswit op je muren aanbrengt, absorbeert deze als het ware de kleuren in de rest van de ruimte. Hiermee is deze tint wit de perfecte basis in ieder interieur. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen verf in deze tint wit aanschaffen.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder