Geef wol een tweede leven
We recyclen onze plastic flessen, blikjes en glazen flessen, dus waarom kunnen we onze wol ook niet recyclen? Sinds kort doen een aantal stofproducenten dit. Kvadraat is er één van. Met Re-Wool maken zij van wolrestjes gloednieuwe producten voor de meubelindustrie. Hoe verloopt dat proces nu eigenlijk?
Proces van recyclen
Allereerst moeten de restanten wol verzameld worden. Deze restjes zijn afkomstig van verschillende bronnen. Het kan overgebleven wol zijn van meubels, overgebleven garen dat nog op de kegels zit en zelfs restanten van kleding. Het is allemaal bij elkaar verzameld en op kleur gesorteerd en met andere kleuren versneden, waardoor een unieke kleurennuance ontstaat. Als laatste wordt de wol draad met polyester of polyamide gemengd voor extra stevigheid. Het resultaat is een prachtige, zachte stof met erg mooie kleurnuances
Deze manier van produceren vermindert afval. Bovendien is er minder nieuwe wol nodig om meubelstoffen en kleding te maken.
Maar de echte winnaar hier is het milieu. Het recyclen van wol is veel minder energie- en hulpbronnenintensief dan het gebruik van scheerwol. Er is wol voor nodig die al is gesponnen en geverfd en die anders zou worden weggegooid.
Kvadrat
De meubelstoffen uit de collectie Re-Wool van Kvadrat zijn ontworpen door Margrethe Odgaard en bevat zowel nieuw (45%) als gerecycled wol (45%). Deze collectie van Kvadrat heeft een uitstekende lichtechtheid 5-7 (ISO 1-8) en een goede pilling 4 (ISO 1-5). De slijtvastheid is 50.000 Martindale. De Re-Wool collectie van Kvadrat is brandvertragend en verkrijgbaar in 21 kleuren. Ook bevat deze collectie het EU Ecolabel: Ecoflower.
Bij Kees Verhouden Meubelen is deze mooie nieuwe collectie Re-Wool te zien en te voelen.