Ton sur ton kleuren

Ton sur Ton interieur kleuren

Ton sur ton kleuren zijn dezelfde kleuren in een verschillende tint en worden ook wel monochrome kleuren genoemd. De trend komt uit Frankrijk en betekent letterlijk ’tint op tint’. Door gebruik te maken van ton sur ton kleuren creëer je eenvoudig harmonie in je interieur doordat de kleuren die toepast worden altijd op elkaar aansluiten. Om het interieur toch spannend te houden, moet je voldoende nuance in de verschillende kleurtinten aanbrengen en verschillende materialen gebruiken.

Ton sur ton kleuren

Ton sur ton kleuren

Pas ton sur ton kleuren toe met behulp van de 60/30/10 regel

Ben je dus helemaal weg van één bepaalde kleur? En wil je geen andere kleur in je interieur doorvoeren? Voer deze kleur dan in verschillende tinten door in je interieur, maar dan dus met voldoende contrast in tinten en materiaal voor de spanning. De combinatie van kleuren in een verschillende tint is eenvoudig toe te passen in je interieur met behulp van de 60/30/10 regel. Dit houdt in dat je drie verschillende kleur tinten gebruikt. Voor de basiskleur gebruik je bijvoorbeeld een lichte kleurtint, voor de aanvullende kleur gebruik je een iets donkerdere tint en voor de accentkleur gebruik je een nog donkerdere tint. Let wel op deze drie kleuren zijn wel allemaal hetzelfde, enkel de tint verschilt van elkaar.

Ton sur ton kleuren combineren met complementaire kleuren

Het is natuurlijk mogelijk om je interieur enkel met monochrome kleuren in te vullen. Echter door op zeer subtiele wijze een complementaire kleur aan het kleurenpalet toe te voegen, kun je een schitterend kleureneffect creëren. Gebruik dus tevens een complementaire kleur zodat een prachtige, harmonieuze kleurencombinatie ontstaat.

Complementaire kleuren zijn kleuren, die tegenover elkaar liggen op de zogenaamde kleurencirkel. Elk complementair paart levert gemengd een neutraal resultaat op.

complementaire kleuren

In een niet wetenschappelijk kleurensysteem, dat door bijvoorbeeld schilders gebruikt wordt, zijn de complementaire paren:

  • rood en groen
  • geel en paars
  • blauw en oranje

Ton sur ton kleuren combineren met harmonieuze kleuren

Hetzelfde geld voor het combineren van monochrome kleuren met een harmonieuze kleur. Ook op deze wijze creëer je een prachtige, harmonieuze kleurencombinatie. Je gebruikt hierbij namelijk zowel verschillende kleuren met eenzelfde tint als een kleur die langs een monochrome kleur op de kleurencirkel van Johannes van Itten ligt. Combineer je deze kleuren met elkaar? Dan zorg je altijd voor balans en rust in je interieur. Het kan dus bijna niet fout wanneer je deze kleuren met elkaar combineert. Harmonieuze kleurencombinaties zijn bijvoorbeeld: geel, rood en oranje of paars, blauw en groen. Meng je de kleuren met zwart, wit of grijs? Dan leg je de nadruk nog meer op het harmonieuze effect.

Harmonieuze kleuren

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

16 mei 2024
Tips voor een efficiënt keukenontwerp

Een praktische keuken Een keuken moet zijn als een cockpit. Veel handelingen volgen elkaar op in de keuken. Of je nu staat te koken, op te ruimen, of koffie maakt. Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de […]

Lees verder
05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder