Ton sur ton kleuren

Ton sur Ton interieur kleuren

Ton sur ton kleuren zijn dezelfde kleuren in een verschillende tint en worden ook wel monochrome kleuren genoemd. De trend komt uit Frankrijk en betekent letterlijk ’tint op tint’. Door gebruik te maken van ton sur ton kleuren creëer je eenvoudig harmonie in je interieur doordat de kleuren die toepast worden altijd op elkaar aansluiten. Om het interieur toch spannend te houden, moet je voldoende nuance in de verschillende kleurtinten aanbrengen en verschillende materialen gebruiken.

Ton sur ton kleuren

Ton sur ton kleuren

Pas ton sur ton kleuren toe met behulp van de 60/30/10 regel

Ben je dus helemaal weg van één bepaalde kleur? En wil je geen andere kleur in je interieur doorvoeren? Voer deze kleur dan in verschillende tinten door in je interieur, maar dan dus met voldoende contrast in tinten en materiaal voor de spanning. De combinatie van kleuren in een verschillende tint is eenvoudig toe te passen in je interieur met behulp van de 60/30/10 regel. Dit houdt in dat je drie verschillende kleur tinten gebruikt. Voor de basiskleur gebruik je bijvoorbeeld een lichte kleurtint, voor de aanvullende kleur gebruik je een iets donkerdere tint en voor de accentkleur gebruik je een nog donkerdere tint. Let wel op deze drie kleuren zijn wel allemaal hetzelfde, enkel de tint verschilt van elkaar.

Ton sur ton kleuren combineren met complementaire kleuren

Het is natuurlijk mogelijk om je interieur enkel met monochrome kleuren in te vullen. Echter door op zeer subtiele wijze een complementaire kleur aan het kleurenpalet toe te voegen, kun je een schitterend kleureneffect creëren. Gebruik dus tevens een complementaire kleur zodat een prachtige, harmonieuze kleurencombinatie ontstaat.

Complementaire kleuren zijn kleuren, die tegenover elkaar liggen op de zogenaamde kleurencirkel. Elk complementair paart levert gemengd een neutraal resultaat op.

complementaire kleuren

In een niet wetenschappelijk kleurensysteem, dat door bijvoorbeeld schilders gebruikt wordt, zijn de complementaire paren:

  • rood en groen
  • geel en paars
  • blauw en oranje

Ton sur ton kleuren combineren met harmonieuze kleuren

Hetzelfde geld voor het combineren van monochrome kleuren met een harmonieuze kleur. Ook op deze wijze creëer je een prachtige, harmonieuze kleurencombinatie. Je gebruikt hierbij namelijk zowel verschillende kleuren met eenzelfde tint als een kleur die langs een monochrome kleur op de kleurencirkel van Johannes van Itten ligt. Combineer je deze kleuren met elkaar? Dan zorg je altijd voor balans en rust in je interieur. Het kan dus bijna niet fout wanneer je deze kleuren met elkaar combineert. Harmonieuze kleurencombinaties zijn bijvoorbeeld: geel, rood en oranje of paars, blauw en groen. Meng je de kleuren met zwart, wit of grijs? Dan leg je de nadruk nog meer op het harmonieuze effect.

Harmonieuze kleuren

 

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder