Tencel Stoffen

Tencel stof: op dit moment populair in de meubelwereld. De vezel heeft duurzame voordelen en is ook lichtgewicht, zacht en erg comfortabel. Win-win voor de natuur vs. meubels en fashion dus? Laten we iets dieper in deze nieuwe Tencel stof duiken en de voordelen en nadelen bekijken.

Ploeg stof

Wat is Tencel stof?

Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van hout, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen. De stof is stug als het nat is, maar wordt zacht, comfortabel, sterk en soepel als het opdroogt. Semi-synthetische materialen zoals deze hebben een natuurlijke bron, maar hebben een proces nodig om het om te zetten naar een vezel welke gebruikt kan worden voor kleding. Andere semi-synthetische stoffen zoals lycocell zijn bijvoorbeeld rayon (viscose) en modal, maar Tencel wordt veel duurzamer geproduceerd.

Wat zijn de voordelen van Tencel?

Groei van bomen

Bijna 70 miljoen bomen worden jaarlijks gekapt om vezels op basis van hout te maken. Daarvan komt bijna een derde van bedreigde boomsoorten. Tencel wordt gemaakt van de houtpulp van Eucalyptusbomen, welke een veel duurzamer leven hebben. Deze bomen hebben, bijvoorbeeld vergeleken met katoen, veel minder meststoffen en pesticide nodig om te groeien. Top! Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. De bomen hebben geen irrigatie systeem nodig en water wordt gerecycled: een zogeheten ‘closed loop system’. Dit systeem zorgt ervoor dat chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt, in plaats van dat het in de omgeving terecht komt. Als klapper wordt Tencel chloorvrij geproduceerd, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken.

Bank Lake van Cloak

Win-win dus! Of zijn er ook nadelen?

Ondanks de mega stap vooruit ten opzichte van andere materialen, zitten er ook nadelen aan Tencel en ander lyocell. Het hoofdmateriaal blijft natuurlijk hout, en ondanks dat sommige fabrieken de bomen duurzaam beheren, heeft dit ontbossing tot gevolg. We kappen bomen sneller dan dat ze weer kunnen aangroeien. Belangrijk is ook om te realiseren dat een stof zoals lyocell een chemisch proces nodig heeft om het harde hout om te zetten naar een zachte vezel. Er wordt veel energie verbruikt en dit proces brengt water- en luchtvervuiling met zich mee. Vergeet dit ook niet bij andere semi-synthetische kleding, zoals bij bamboe.

Kiezen voor duurzame Tencel stof

De crux zit hem erin dat er, naast volledig organisch geproduceerd katoen en hennep, nog weinig vezels zijn die praktisch ‘perfect’ zijn om er ecologische meubelstoffen van te maken. De technologie gaat daarentegen met sprongen vooruit en Tencel is hier het bewijs van. De impact op de natuur is veel kleiner en het is in het belang van de industrie om met nieuwe ontwikkelingen te komen. Kiezen voor stoffen gemaakt van Tencel is op dit moment dus een goede en zeer bewuste keuze. Stoffenfabrikant De Ploeg heeft een aantal stoffen in de collectie met Tencel. Door meer vraag te creëren naar stoffen van dit soort materialen, reageert de markt. En daar heb jij als consument dus invloed op.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder