Welk schuim in een bank?

Wanneer u een nieuwe bank wilt kopen, is het belangrijk om te weten waarop te letten. Dan weet u ook precies wat de risico’s zijn en wat de verwachting is voor onderhoud of herstellingen. De vulling van een bank is daar een belangrijk onderdeel van. In alle geschuimde banken zit namelijk: polyether, koudschuim of Pantera®. Wij zetten voor u de verschillen op een rij.

Bank Lake

 

Polyether

Polyether (ook wel genoemd: schuimrubber of schuimplastic) is een synthetisch product gemaakt van onder andere aardolie.

Dit schuim beschikt over een gesloten celstructuur. Dit betekent dat er weinig tot geen ruimte aanwezig is tussen de cellen waar het materiaal van is gemaakt. Je kunt het op deze manier gaan beschouwen als ‘massief’, al is het wel (vooral in het begin) een erg meegaand materiaal. De gesloten celstructuur zorgt bijvoorbeeld bij matrassen voor relatief snelle kuilvorming, omdat de luchtbellen en de cellen kapot worden gedrukt op het moment dat deze herhaaldelijk belast worden. Het ventilerend vermogen is laag te noemen. Polyether bevindt zicht in het lagere prijssegment.

Elke kwaliteit schuimrubber krijgt een SG cijfer mee. Met de cijfers wordt het gewicht van het schuim per m3 aangeduid. Hoe hoger het getal van het SG is, hoe beter de kwaliteit van het schuim is. Zo is bijvoorbeeld schuimrubber met SG 35 aanzienlijk duurzamer dan SG 8. Deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden.

Polyether

Polyether

Koudschuim

Koudschuim kenmerkt zich door de uitstekende elasticiteit. De celstructuur is open en geeft samen met de profilering een uitstekende luchtcirculatie en ventilatie. Koudschuim wordt daarom ook veel toegepast bij matrassen. Ook voor zitkussens is koudschuim uiterst comfortabel en wordt naar volle tevredenheid in diverse kwaliteiten toegepast. Het is een duurzaam materiaal en brandvertragend.

Koudschuim krijgt geen SG cijfer maar een HR codering voor het cijfer, wat staat voor high resilience (hoge veerkracht). Met de cijfers wordt het gewicht van het schuim per m3 aangeduid. HR 43 betekent dan, dat een blok van 1 x 1 x 1 meter een gewicht heeft van 43 kilo. Maar als je dat vergelijkt met een Polyether met een SG van 50 is toch het koudschuim met een HR van 43 beter van kwaliteit.

Hoe komt het dat koudschuim beter is dan polyether
De reden hiervoor is dat koudschuim door een onregelmatige celstructuur een betere veerkracht heeft t.o.v. polyether. Polyether begint met een hoge densiteit en verliest deze veerkracht naarmate het gebruikt wordt. Vooral polyether met een laag SG zal al gauw futloos zijn en in de loop der tijd in densiteit blijven afnemen. HR koudschuim blijft over een veel langere periode stabiel, waardoor het een veel beter zitcomfort blijft houden.

Koudschuim

Koudschuim

Pantera® schuim

Wat is nog beter dan koudschuim? Pantera®!

Pantera® is een top product speciaal ontwikkeld voor optimaal comfort en duurzaamheid. Dit schuim scoort hoog op alle belangrijke eigenschappen van comfortschuim. Het onderscheidt zich door zijn duurzaamheid, consistente kwaliteit en een hoge mate van comfort. Door de hoge vormvastheid wordt er zelfs door de fabriek 7 jaar garantie gegeven bij normaal gebruik.

Dit materiaal wordt geproduceerd door een gecertificeerde producent uit Nederland. De eigenschappen van Pantera schuim en koudschuim lijken qua materiaal erg op elkaar. Net als de “doorsnee” koudschuim heeft Pantera® een open celstructuur, maar ook een zeer grillige celstructuur. Door deze zo genoemde grillige celstructuur zullen de cellen niet worden geplet door de gebruiker; er zal altijd ruimte tussen de cellen blijven zitten. De speciale celstructuur zorgt voor voldoende ruimte voor beweging en een lange levensduur. Het materiaal is tevens brandvertragend. Uiteraard is het ventilerend vermogen uitstekend te noemen.

Pantera foam block

Pantera

Pantera

Dacron

Dit afdekmateriaal wordt gebruikt op het schuim, direct onder de uiteindelijke stoffering. De voornaamste reden om dit te gebruiken is om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Omdat de binnenvulling als een soort schuurpapier werkt voor de stof of het leder, kan zonder gebruik van deze afdeklaag, de eindstoffering vroegtijdig gaan slijten. Wanneer deze fiberfill afdeklaag over het binnenkussen wordt gestoffeerd, voorkomen we dit probleem. Bijkomend voordeel is dat een bankstel of fauteuil er veel mooier uitziet door gebruik van deze afwerklaag.

Welk schuim in een bank

Een beuken romp (*1) met nosagveren (*2), Pantera schuim, een Dacron dek en de stoffering

(*1)Dankzij de taaie, veerkrachtige en oersterke eigenschappen is beukenhout bij uitstek geschikt om de romp van een bank te maken. Bovendien splijt deze houtsoort niet, waardoor schroeven en nieten gemakkelijk verwerkt kunnen worden.

(*2)Nosagveren worden, vanwege de uitstekend verende eigenschappen, het meest gebruikt door echte meubelstoffeerders of de betere fabrikanten. De veer is elektrisch gehard en kan daardoor jaren mee zonder aan kwaliteit in te boeten.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 november 2023
Een soundbar meubel

Soundbar meubels Als we aan ChatGPT vragen wat een soundbar meubel is, krijgen we het volgende resultaat: Een soundbar meubel is een speciaal ontworpen meubelstuk dat is gemaakt om een soundbar en andere audiovisuele apparatuur op te bergen. Soundbars zijn dunne luidsprekers die zijn ontworpen om het geluid van een televisie te verbeteren, vooral als […]

Lees verder
06 oktober 2023
Bert Plantagie Brandstore XL

We zijn Brandstore XL van bert plantagie! Na een verbouwing kunnen we met trots vertellen dat we Brandstore XL van bert plantagie zijn! De complete actuele collectie van bert plantagie is exclusief te zien en verkrijgbaar bij ons; de enige Brandstore XL van Brabant. We zijn zeer trots op het resultaat! Een compleet nieuwe look and […]

Lees verder
07 september 2023
Wat kan groen in de slaapkamer doen?

Wat kan groen in de slaapkamer doen? Bij inrichting van een slaapkamer denk je in eerste instantie aan een heerlijk bed, een grote praktische kledingkast en eventueel fijne fauteuils. Je denkt waarschijnlijk niet zo snel aan kamerplanten als je de slaapkamer gaat inrichten. Maar het is echt meer dan de moeite waard je hier eens […]

Lees verder