De opa van Kees…

Oirschot was vanouds een agrarische plaats met een bestuurlijke- en centrumfunctie. Naast brouwerijen, zoals Brouwerij De Kroon, kwam ook andere industrie naar Oirschot. Deze werd gestimuleerd door de aanleg van het Wilhelminakanaal. Ook de autosnelweg van Eindhoven naar Tilburg loopt langs Oirschot.

Komst van de meubelindustrie

Van groot belang in Oirschot was de meubelindustrie. Aan de wieg hiervan stond Cornelis Jacobus Teurlincx. Deze vertrok in 1848 naar de Verenigde Staten. In 1858 kwam hij met behulp van een lening, die de gemeente gaf, terug naar Nederland. Daar ontwikkelde hij de Amerikaanse stoel, die geheel van hout was. Aldus werd een Stoomfabriek van echte Amerikaansche stoelen, banken en tafels opgericht met de naam Teurlincx & Meijers. Andere bedrijven zoals Vlemmincks, Erven & Co, Tret & Meeuwis en Van Leuven volgden. In 1910 waren er zes meubelbedrijven met in totaal 83 medewerkers. In 1919 richtte ze de RK Vereeniging van fabrikanten van Oirschotse stoelen op. Weldra waren er acht fabrikanten die stoelen en andere houten meubelen vervaardigden.

De start van Verhouden Meubelen

In 1937 werd de Stoelen- en Meubelfabriek Gebroeders Verhouden opgericht door Cees (Cornelis) Verhouden. Zijn broers Frans en Jan kwamen in 1946 in het bedrijf. De productie vond plaats in de Kanaalstraat in Oirschot. Het bedrijf legde zich toe op het vervaardigen van onder meer eiken kasten en dressoirs. Vanaf 1950 werden er vooral eiken stoelen en tafels geproduceerd. In 1959 werkten er 50 mensen bij de Gebroeders Verhouden. Cees Verhouden was de opa van Kees Verhouden.

De opa van Kees...Bovenstaande foto stamt uit 1959 en toont de medewerkers van de Gebroeders Verhouden.
(Cees zittend 7e van links en rechts.)

In 1977 werd de leiding van de Gebroeders Verhouden overgenomen door een zoon en een neef van Cees en trokken hij en zijn broers zich terug uit het bedrijf. Stilzitten was echter niets voor Cees en al snel besloot hij weer een meubelfabriek, maar dan veel kleinschaliger, op te starten. De machines van dit bedrijf werden in 1985 door kleinzoon Kees overgenomen en is nu uitgegroeid tot het huidige Kees Verhouden Meubelen.

Pochelarij

In dit pand aan de Pochelarij in Oirschot begon Kees Verhouden in 1985 met de meubelmakerij en showroom. In 1995 verhuisde het bedrijf naar de Industrieweg in Oirschot.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder