Scandinavisch lampendesign

Sinds kort zijn we dealer van Secto lampen. Tijdloze houten verlichting met een Scandinavische uitstraling. Handgemaakt in Finland. Een merk waar we trots op zijn, dus alle reden om Secto uit te lichten…

Het begin

Rond 1995 begonnen Tuula Jusélius (oprichter van Secto) en Seppo Koho (ontwerper) samen te werken aan innovatief houten meubilair. Het meubilair was een succes, maar er waren geen houten lampen op de markt die bij het meubilair pasten. Hierdoor geïnspireerd werd de conische Secto 4200 hanglamp geboren, die de basis werd van de hele Secto Design collectie houten lampen. Het doel van Seppo Koho is om lampen te maken die een harmonieus licht geven zonder de verblindende glans van zichtbare gloeilampen. In alle Secto Design lampen zit de lichtbron verborgen, terwijl het licht zelf zichtbaar is in de fascinerende patronen die het op de muren en de vloer maakt.

Tuula Jusélius (oprichter van Secto) en Seppo Koho (ontwerper)

Uitstraling en functionaliteit

Het minimalistische maar elegante kenmerkende uiterlijk van Secto Design lampen is gebaseerd op de Scandinavische designtraditie, ook wel Scandinavisch Modern genoemd. Scandinavisch design wordt gekenmerkt door een overzichtelijke esthetiek met de nadruk op de functie. Het enorme verschil in de hoeveelheid natuurlijk licht tussen de verschillende seizoenen heeft vooral invloed gehad op de ontwikkeling van het wereldberoemde Scandinavische verlichtingsontwerp. In Scandinavische huizen worden lampen tussen de lente en de vroege herfst niet veel gebruikt. Het natuurlijke licht dat door de grote ramen binnenkomt, is vaak voldoende qua verlichting. In deze tijd van het jaar worden lampen bijna vooral designobjecten zonder verlichtingsfunctie. Daarom is de vorm en het uiterlijk van de onverlichte lampen zo belangrijk. Lampen moeten op zichzelf mooie objecten zijn, ook zonder licht.

In het najaar worden lampen vaker ingeschakeld. In de donkerste tijd van december, wanneer de zon nauwelijks boven de horizon te zien is, kan de overvloed aan kunstlicht overweldigend zijn, tenzij de lampen vakkundig zijn ontworpen. De beste Scandinavische verlichtingsarmaturen creëren een gezellig licht om zich heen. Ze verblinden de kijker niet, maar geven gewoon de juiste hoeveelheid harmonieus licht waar dat nodig is.

Berkenhout

Berk wordt beschouwd als een Scandinavisch hardhout. Vers gezaagd berkenhout heeft een vrij lichte kleur, die bij daglicht lichtgeel verkleurt naarmate het houtmateriaal ouder wordt. De korrel is fijn, waardoor het oppervlak egaal en glad is. Berk als materiaal is sterk en toch veerkrachtig. Dit maakt het een perfect en duurzaam materiaal voor vormgeperste vormen zoals die in de Secto Design lampen.

Berkenhout dat voor de Secto Design houten verlichting wordt gebruikt, groeit in PEFC-gecertificeerde commerciële bossen in Finland. De PEFC-certificering garandeert een ecologisch en sociaal duurzame bosbouw. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met aspecten als biodiversiteit, bosgezondheid, het welzijn van de werknemers en de culturele waarde van de bossen. De PEFC-certificering maakt bovendien de supply chain transparant. Gecertificeerd berkenhout is te herleiden tot het bos waar het is gekapt.

Authentiek

Alle Secto Design lampen ondergaan een grondige kwaliteitscontrole voordat ze naar hun eindbestemming worden verzonden. Het zegel van authenticiteit, een hologramlabel in de houten kap, is vanaf december 2017 in elke Secto lamp aangebracht.

In de showroom

In onze woonwinkel vindt u diverse modellen van Secto. Zo hangen daar de hanglampen Secto Small 4201, Octo 4240, Octo Small 4241 en Victo 4250.
Ook staan er een tweetal vloerlampen: Petite 4610 en de Secto 4210. Uiteraard kunnen we alle andere modellen voor u bestellen.
Alle mogelijke kleuren zijn terug te vinden in de lampen: berken (naturel), wit, zwart en noten.

Interessant artikel?

Meer blog artikelen

09 juli 2024
Welke interieurspecialist wanneer?

Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist? Wanneer u uw huis wilt laten inrichten, dan komt u in de zoektocht waarschijnlijk verschillende interieurspecialisten tegen. Wanneer heeft u nu een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist nodig? En wat doet welke interieurspecialist? We zetten hieronder de verschillen op een rij. Interieurarchitect/ binnenhuisarchitect Dit is een […]

Lees verder
16 mei 2024
Tips voor een efficiënt keukenontwerp

Een praktische keuken Een keuken moet zijn als een cockpit. Veel handelingen volgen elkaar op in de keuken. Of je nu staat te koken, op te ruimen, of koffie maakt. Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de […]

Lees verder
05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder