Wat is een lichtplan en waar let je op?

Een lichtplan maken, je hoort dit momenteel regelmatig voorbij komen in bijvoorbeeld woonprogramma’s. Waarom zou je een lichtplan (laten) maken en hoe pak je dat aan?

Hanglamp Stream van Ilfari

Hanglamp Stream van Ilfari

Ga je aan de slag met het maken van een lichtplan voor je nieuwbouwwoning? Dan kun je vaak zelf in samenspraak met de architect bepalen waar de aansluitpunten komen. Maar niet alleen aansluitpunten, ook inbouwverlichting behoort dan zeker tot de aandachtspunten. Vergeet hierbij de tuin niet; deze kun je met de juiste verlichting een verlengstuk van je (woon)kamer laten worden.

In een bestaande woning zijn de aansluitpunten al aanwezig. Maar ook dan zijn er nog genoeg opties om licht te krijgen op de plek die je voor ogen hebt. Met tafellampen en vloerlampen kun je een heel mooi effect creëren en ben je flexibel qua plek.

PostKrisi 10 Malagolina

Tafellamp Postkrisi 10 Malagolina van Catellani & Smith

Sfeer

Verlichting is allesbepalend voor sfeer in je woonkamer. Te hard licht maakt het ongezellig, te weinig verlichting is onpraktisch omdat het te donker blijft. Om de verlichting een beetje goed te verdelen is het dus handig een lichtplan te maken. Een lichtplan is een ontwerp waarop te zien is hoe de indeling van de lampen is. Er zijn professionele bedrijven die een lichtplan voor je kunnen maken.

Als je zelf aan de slag gaat, raden we je aan een plattegrond op schaal van je woonkamer te gebruiken. Misschien is het mogelijk de plattegrond die je hebt gekregen bij de koop van je huis te kopiëren of zelf een schets op schaal te maken. Lampen in je woonkamer hebben verschillende functies.

catellani-26-jackie-o-catellani-26-smith

Hanglamp Jackie O. van Catellani & Smith

Soorten verlichting

Je hebt verlichting voor activiteiten en voor sfeer:

  • Basisverlichting – Fel licht, bedoeld om snel even aan te zetten, maar niet aan te houden. Een grote lamp bij thuiskomst bijvoorbeeld.
  • Sfeerverlichting – Het woord zegt het al. Deze verlichting zorgt voor sfeer. Het licht is zacht, warm en wat diffuus. Een dimmer is ook een sfeer verhogend element.
  • Functionele verlichting – dit is heel praktische verlichting met een bepaald doel. Denk aan een leeslamp of een lamp om je werkblad in de keuken te verlichten.
  • Accentverlichting – Wil je iets ‘in de schijnwerpers’ zetten? Denk aan een schilderij of een fotocollage aan de muur. Dan gebruik je daarvoor een lampje, bijvoorbeeld een floor uplighter, die dit ‘accent’ in je interieur verlicht.

In onze woonwinkel hebben we de volgende gerenomeerde merken voor wat betreft verlichting: Stout, Secto, Ilfari, Catellani & Smith, Louis Poulsen, Maretti en Ztahl.

Een echte eyecatcher is onze hanglamp Riva van Ztahl. Door het metaal met de unieke Segula LED lichtbronnen te combineren wordt de lamp speels en chique tegelijk.

Hanglamp Riva van Ztahl

Hanglamp Riva van Ztahl

Tips voor het maken van een lichtplan

  • Bedenk dat iemand van 65 jaar ruim 3,5 keer zoveel licht nodig heeft als iemand van 25 jaar. De lichthoeveelheid moet dus kunnen worden aangepast (dimmer) aan verschillende leeftijden in een gezin.
  • Een goed lichtplan bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte plekken en schaduwplekken.
  • Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt, die het interieur sfeer en karakter geven.
  • Wil je je woonkamer groter laten lijken? Koop dan lampen die indirect licht verspreiden. Deze lampen weerkaatsen het licht van de lichtbron via de muur of het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect.
  • Het aanwezige kleurgebruik in een ruimte is ook van belang. Licht kleurgebruik in het interieur reflecteert licht, donkere kleuren absorberen licht. In een ruimte waar donkere kleuren gebruikt worden, is daarom meer (kunst)licht nodig. Glanzende oppervlakken reflecteren het licht beter. Felle kleuren worden dan nog feller en wit wordt nog witter. Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten daarentegen kunnen vervagen.
Interessant artikel?

Meer blog artikelen

05 april 2024
Een karpet voor buiten

Een buitenkleed Kleden voor buiten zijn ontworpen om te worden gebruikt op terrassen, patio’s, tuin of balkon. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en vuil. Een buitenkleed geeft extra cachet aan jouw buitenruimte en ziet er gezellig uit. De kenmerken en voordelen van outdoor vloerkleden Weerbestendigheid: Outdoor karpetten […]

Lees verder
08 maart 2024
Haans Lifestyle

Haans Lifestyle HAANS Lifestyle is een 3e generatie familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring binnen de interieurproducten. Waar ze van oorsprong gestart zijn met rieten mandjes uit China, leveren ze nu een uniek assortiment mooie woonaccessoires voor in en om het huis. HAANS Lifestyle richt zich op Woontextiel, Verlichting, Kleinmeubelen, Windlichten en Decoraties. Ze […]

Lees verder
15 februari 2024
Het perfecte vloerkleed in jouw huis

Kies het perfecte vloerkleed Vloerkleden – of karpetten – zijn er in talloze soorten, maten, vormen en materialen en kunnen een woonkamer nét die extra touch geven die het nodig heeft. Door te spelen met kleuren en patronen geef je jouw interieur een vrolijke twist. Een karpet is ook een echte sfeermaker. Leg een karpet […]

Lees verder